Rețete și diete

Cum nu poți avea, tot anul, la îndemână fructe și legume proaspete, în sezonul rece, secretul unei vieți sănătoase stă în borcanul cu murături. Vitaminele și sărurile minerale din gogonele, varză, castraveți, gogoșari, morcov, conopidă, pepenași etc., te țin departe de infecțiile respiratorii și te ajută să combați numeroase boli grave.

Pregătește-ți cămara pentru iarnă! Parfumul și savoarea fructelor și legumelor din borcan îți oferă un plus de sănătate. În mod miraculos,  delicioasele murături au multiple valențe terapeutice. Compoziția chimică, bogată în special în vitamina C, vitamina A, complexul B, vitamina K, vitamina E, magneziu, calciu, potasiu și fosfor, le atribuie proprietăți similare multor medicamente. Ele se dovedesc a fi cele mai bune remedii pentru gripă și viroze sezoniere, crescând imunitatea organismului în anotimpul rece. De asemenea, acestea conțin anumite bacterii ce luptă împotriva afecțiunilor cauzate de microbii care populează intestinele. Nu conțin multe calorii și intensifică arderea grăsimilor, ceea ce le recomandă și în curele de slăbire. Fiind o sursă bogată de vitamine și minerale, sunt indicate și pentru combaterea anemiei. Atenție, însă! Înainte de a introduce fructele și legumele murate în alimentație, consultă medicul de familie! Anumite afecțiuni pot fi agravate de consumul acestor produse, dacă nu respecți indicațiile specialistului ca­re-ți monitorizează starea de sănătate.         

Minunile din farmacia naturii 

Pe lângă aceste par­ticularități, fiecare preparat în parte are valențele sale terapeutice. Pătlăgelele murate sau gogonelele tratează cu succes crizele de astm bronșic și previn apariția cancerului de colon. Gogoșarii scad riscul producerii cheagurilor de sânge, ameliorează durerile reumatismale și contribuie la evitarea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de prostată la bărbați și cancerul de pancreas. Castraveții murați tratează diabetul în forme ușoare și stimulează buna funcționare a creierului, ținând la distanță demențele. Alzheimerul este una dintre bolile care pot fi prevenite prin consumul regulat de castraveți murați. Varza acră este un adevărat panaceu. Fortifică sistemul nervos, alungă oboseala în cazul suprasolicitării psihicului, oferă energie și încetinește procesul de îmbătrânire. Moarea (zeama de varză) combate durerile reumatismale și guta. Conopida, morcovul și sfecla roșie îți protejează ficatul, inima și îți purifică întregul organism, ajutând la eliminarea toxinelor. Nu uita să pui la murat și fructe. Pepenașii au rol adjuvant în disfuncțiile erectile, merele, perele și strugurii reduc riscul apariției bolilor cerebro-vasculare și cardiovasculare.

Regimul de detoxifiere a organismului

Consumă două-trei murături înainte de fiecare masă și de fiecare dată când ți se face foame. La prânz și la cină, de asemenea, adaugă-le ca garnitură la alte preparate.

Dieta pentru reglarea ­nivelului insulinei

Înaintea meselor prin­ci­pale, fă-ți timp să mănânci doi-trei castraveți sau gogoșari în oțet. Îți scade presiunea arterială și ți se reglează nivelul insulinei.


Reţete pe alese… de la bucătari culese


Pepenași murați

Ingrediente:

l 5 kg de pepenași (sub 1-2 kg bucata, cu coaja tare, sănătoasă)

l 2-3 kg gogonele 

l 2 kg castraveți 

l câteva frunze de țelină 

l rădăcini de hrean

l sare.


Mod de preparare:

Mod de preparare: Spală bine pepenii și legumele. Apoi, așează-i frumos în borcane strecurând printre ei și câte un rând de castraveți și gogonele. Pentru un plus de savoare, adaugă și câteva frunze de țelină și rădăcini de hrean. Pregătește-te să prepari saramura. La fiecare litru de apă, adaugă 25 de grame de sare și lasă lichidul la fiert. Toarnă saramura peste murături, leagă borcanele la gură și depozitează-le în cămara răcoroasă.


Varza murată

Ingrediente:

l 25 kg de varză albă (după preferințe și câteva verze roșii)

l 1 legătură de crengi uscate de mărar 

l 2 kg de sare grunjoasă 

l 1 lingură de orez 

l boabele de la un cocean de porumb 

l rădăcini de hrean


Mod de preparare:

Începe prin a îndepărta foile uscate sau tăiate ale verzei. Scoate-le miezul și în scobituri pune o bucățică de hrean și o lingură de sare. Lasă-le așa de seara până dimineața și în ziua următoare completează cu sare și așează fiecare varză în butoi cu partea care are sare, în sus. Adaugă și mărarul, hreanul, orezul pentru scăderea acidității și porumbul pentru intensificarea culorii galbene. La final, umple butoiul cu apă. După circa patru zile începe pritocirea. Ia un furtun, introdu-l până la fundul butoiului și suflă în el pentru a agita tot conținutul.


Gogoșari în oțet

Ingrediente:

l 3 kg de gogoșari  

l condimente pentru murături (boabe de piper, de muștar, semințe de mărar și foi de dafin)

l 2 linguri cu vârf de sare neiodată

l 2 l de apă

l 2 lingurițe de zahăr

l 1 l de oțet 

l câteva bețișoare de hrean.

Mod de preparare:

Pune apa, oțetul, sarea, zahărul și condimentele la fiert, într-un vas încăpător. Taie gogoșarii în sferturi și pune-i în saramura fierbinte. Când s-au înmuiat puțin, așează-i într-un borcan curat. Pune și câteva bețișoare de hrean printre ei. Apoi toarnă saramura peste ei, cu tot cu condimente. Înfiletează capacul și lasă borcanul să se răcească. Păstrează borcanul în cămară.