Cardiologii trag semnalul de alarmă! Numărul bolnavilor cronici cardiovasculari crește constant și, din păcate, mulți nu merg la medic pentru investigații clinice și nu urmează tratamentele care le-ar putea prelungi viața. Prin amabilitatea specialiștilor Centrului de Recuperare și Reabilitare Cardiovasculară CardioRec din Corbeanca, care oferă investigații clinice gratuite, sunt salvați tot mai mulți localnici din Ilfov. 

Bolile de inimă și vase sanguine reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Statisticile sunt îngrijorătoare și la noi. Aproximativ șapte milioane de români sunt hipertensivi și, mai devreme sau mai târziu, vor prezenta risc crescut de boli cardiovasculare și deces. “La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. Unul din zece pierde lupta cu boala. La mai puțin de jumătate de oră, un pacient suferă un accident vascular. Unul din cinci se stinge ca urmare a complicațiilor grave ale afecțiunii”, avertizează dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie CardioRec Corbeanca și Centre Thoracique de Monaco. Cei mai mulți ajung să dezvolte aceste boli severe fiindcă nu merg la medic să-și controleze sănătatea inimii și a vaselor sanguine. Majoritatea se tem de costurile prea mari ale investigațiilor cardiovasculare și evită controalele.  

Testele gratuite realizate de CardioRec, salvarea ilfovenilor  

O mână protectoare a specialiștilor de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Cardiovasculară CardioRec din Corbeanca, vine să amelioreze, pe cât posibil, suferințele inimilor bolnave ale ilfovenilor. Campania „Prevenirea infarctului miocardic”, inițiată și demarată de Jurnalul de Ilfov, în parteneriat cu Centrul Medical CardioRec, scoate din ghearele morții tot mai mulți localnici cu risc crescut de deces. Electrocardiograma, auscultația suflului pulmonar, controlul pulsului și toate celelalte teste clinice realizate localnicilor, gratuit, de către specialiștii CardioRec, facilitează depistarea bolilor în faze incipiente la tineri, tratarea și îmbunătățirea semnificativă a calității vieții bolnavilor cronici. Pe 3 septembrie, beneficiarii consultațiilor gratuite oferite de echipa medicală coordonată de dr. Clara Alexandrescu, în cadrul programului de prevenire a afecțiunilor cardiovasculare, au fost localnicii din Mogoșoaia, care s-au aflat la Dispensarul Comunal.  

“Am consultat aproximativ 50 de pacienți, cei mai mulți cu hipertensiune arterială. S-au prezentat și câțiva care suferiseră intervenții chirurgicale pentru scăderea în greutate ca urmare a obezității. Am investigat și pacienți operați pe cord. Din păcate, am remarcat din nou că bolile cardiovasculare afectează tot mai multe persoane cu vârste foarte tinere. Am controlat tineri cu stenturi. Marea problemă în cele mai multe cazuri, este că acești bolnavi cronici au nevoie de o mai bună urmărire clinică. Ei trebuie să meargă la cardiolog regulat și să respecte sfaturile acestuia. Cam 30% dintre pacienții consultați sunt la risc cardiovascular și necesită investigații suplimentare. Acolo unde a fost nevoie, le-am recomandat spitalizare de zi, gratuită, la centrul nostru”, ne-a spus dr. Clara Alexandrescu.    

Bolnavii de inimă pot duce o viață aproape normală 

Deși, constituie principala amenințare la viață, bolnavii cardiovasculari pot trăi mulți ani, aproape normal, cu afecțiunea lor. Condiția este să se prezinte regulat la medic, să-și administreze tratamentul recomandat de specialist și să respecte întocmai indicațiile privind stilul de viață. Fumătorii să renunțe la acest viciu, obezii și supraponderalii să scape de kilogramele în plus, iar sedentarii să facă din ce în ce mai multă mișcare. La fel de important este să se reducă sarea din alimentație, iar după vârsta de 40 de ani, să se monitorizeze tensiunea arterială și starea de sănătate a inimii, regulat. În plus, cei care au suferit intervenții chirurgicale sau paralizii, în urma accidentelor vasculare, necesită recuperare. Bărbații cu vârste peste 40 de ani, sunt cei mai predispuși la afecțiuni cardiovasculare.