Boala limbii albastre

Crescătorii de ovine trag un semnal de alarmă în privința măsurilor menite să limiteze răspândirea Bolii limbii albastre, luate de specialiștii ANSVSA. Ei afirmă că aceste măsuri i-ar putea duce la faliment, deoarece a fost interzisă mișcarea animalelor din speciile cu risc de îmbolnăvire, chiar și în zonele în care nu a fost semnalat virusul bolii.

Interdicția se întinde pe perioada 9 septembrie – 5 septembrie, iar în urma acestei hotărâri oierii români riscă să rămână pe stabulaţie cu 5,5 milioane de ovine, efective care ar trebui să se comercializeze la export, în această toamnă. „Efectul asupra crescătorilor noştri de ovine este extraordinar de mare, pentru că aşa cum producem mielul mic pentru Paştele nostru, tot aşa la, începutul lunii octombrie, încep sărbătorile musulmane, iar în această lună berbecuţii ar fi trebuit să se vândă la preţul cel mai bun. Or, achizitorii au redus preţul la jumătate. Pe de altă parte, nu putem mişca animalele din ferme”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Romovis”. 

Pagube evaluate la peste 1,7 miliarde de lei

Pierderile economice, la nivel național, au fost evaluate la peste 1,7 miliarde de lei. La acestea se adaugă cheltuielile de întreţinere pe stabulaţie a animalelor nevalorificate. Conform lui Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Romovis, este vorba de 3 milioane capete de miei grei, finisaţi pentru livrare pe piaţa arabă, în luna octombrie, când încep sărbătorile musulmane, la care se adaugă 2,4 milioane de oi reforme”.

„ANSVSA să supravegheze, nu să interzică!”

Crescătorii de ovine consideră că măsurile ANSVSA sunt abuzive şi aduc grave prejudicii financiare unui sector prioritar în economia românească. „În afară de Iordania, nici un alt stat nu ne-a restricţionat comerţul cu ovine. Dimpotrivă, primim în continuare solicitări din afara ţării. Nu înţelegem de ce ANSVSA impune măsuri de interzicere în toată ţara,  atâta timp cât zonele din interiorul arcului carpatic sunt libere de acest virus?”, se întreabă Ionică Nechifor.

Fermierul spune că ANSVSA a apelat la astfel de măsuri din comoditate. „Înțelegem să nu permită deplasarea acolo unde sunt suspiciuni, pe o raza de 20 km, dar acolo unde animalele sunt sănătoase să ne lase să valorificăm ovinele! Iar transportul de animale să se facă sub strictă supraveghere sanitar-veterinară, cu documente, cu maşină autorizată, dezinfectată, în condiţii clare, stabilite tot de ANSVSA. Dar este mai comod să interzici decât să faci muncă în teren și să supraveghezi”, a conchis Nechifor. Mai ales că, am spune noi, boala nu se transmite de la un animal la altul!