Sărbătoare la Dascălu

Locuitorii din Dascălu, se mândresc să aibă în mijlocul lor unul din puținii veterani de război ai României care au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Reprezentanții Ministerului Apărării, primarul comunei, Doina Mănăilă și familia, l-au felicitat și i-au adresat mesaje de recunoștință și prețuire, joi, 18 septembrie, într-un cadru festiv, la sediul Primăriei 

Puterea unui om stă în suma dificultăților prin care a trecut. Fascinanta poveste a celui mai vârstnic localnic din Dascălu, confirmă această sintagmă. La cei 100 de ani, Vasile Bosnagiu, veteran de război și-a primit cu mândrie diploma aniversară. Joi, într-un cadru festiv, ‘nea Vasile, bunelul familiei și al consătenilor, a primit onoruri maxime. Comandantul Cen­trului Militar Județean Ilfov, locotenent colonel Marian Moraru, i-a transmis centenarului, mesajul de recunoștință din partea Ministerului Apărării pentru serviciile militare aduse statului român. 

Destinul unui războinic 

Vasile Bosnagiu s-a născut pe 20 septembrie 1914, într-o familie de plugari. Toată viața a fost un om vesel, diplomat, respectuos, atent la nevoile celor din jur. S-a căsătorit de tânăr. Pentru blândețea și bunătatea sufletului său, Dumnezeu i-a dăruit patru copii, frumoși și sănătoși. Două fete și doi băieți pe care i-a crescut trudind la muncile câmpului. Însă nimic nu i s-a părut prea greu pentru plinătatea familiei. Nici măcar faptul că destinul l-a aruncat pe front, în cea de-a doua mare confruntare a armatelor lumii. La sute de kilometri de casă, la Odessa, în plin război mondial, nea Vasile a luptat cu devotament pentru libertatea țării și pentru binele neamului. Doi ani i-a petrecut ca artilerist pe câmpul de luptă. Printre schimburi de focuri, explozii, tancuri care cutremurau pământul des, morți și răniți, s-a temut de multe ori că ar putea sfârși acolo și nu-și va mai întâlni familia. Și totuși, o forță divină l-a protejat și l-a ajutat să se întoarcă acasă, pe picioarele lui. Fără răni și fără să fi fost prizonier. 

Decorat de fostul președinte Ion Iliescu 

Pentru solidaritatea socială și demnitatea cu care a servit statul de drept, Ion Iliescu, pe atunci președintele României, i-a acordat Medalia Crucea Comemorativă a celui de-al 2-lea război mondial  1941-1945. Pe care o poartă cu mândrie și de care se bucură împreună cu singura fiică ce i-a rămas în viață, cei 9 nepoți, 15 strănepoți și 7 stră-strănepoți. Trecerea timpului nu i-a răpit coerența în gândire, luciditatea și sănătatea trupului. Aude mai greu, dar nu are nicio suferință fizică. 

“Este o onoare să-l avem printre noi pe domnul Vasile Bosnagiu. L-am sărbătorit deoarece este cel mai vârstnic localnic și a fost un adevărat patriot. Îi mulțumim din suflet și să-i dea Dumnezeu sănătate, ani buni de aici înainte”, a spus cu bucurie, Doina Mănăilă, primarul comunei Dascălu, cu prilejul aniversării.