În atenția crescătorilor de păsări!

O tulpină a gripei aviare H5N8, extrem de contagioasă, a fost confirmată la o fermă de raţe din nordul Angliei, după ce, anterior, același virus a fost descoperit și în Germania și Olanda, a confirmat Ministerul Agriculturii din Marea Britanie. Autoritățile au instaurat o zonă de restricție de 10 km în jurul fermei de rațe. 

La rândul lor, autorităţile olandeze au anunţat faptul că au identificat tulpina H5N8 la o fermă de pui din centrul ţării, la o săptămă după ce același virus a fost confirmat la o fermă de curci din Germania. 

În România, ANSVSA a transmis instrucțiuni Direcțiilor Sanitar-Veterinare, în vederea punerii în aplicare a măsurilor care se impun în cazul alertelor internaționale privind potențialul de extindere a focarelor de gripă aviară înalt patogenă H5N8. Este vorba de restricții de intrare în țară a cărnii și a păsărilor din țările afectate de cele două noi focare de gripă aviară descoperite în ultimele zile, în speță din Olanda și din Marea Britanie. Totodată, se vor intensifica activităţile de monitorizare a statusului de sănătate al păsărilor și de notificare imediată a suspiciunilor de boală, se vor dispune măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor și se vor informa fermierii asupra condiţiilor de circulaţie a păsărilor din exploațiile comerciale.