Nu trebuie să fii mare sculă de analist politic ca să-ți dai seama că PSD are o mare problemă. Marele mamut politic dă semne că ar fi cu un picior în groapă. Eșecul din 16 noiembrie se pare că i-a pus, deja, bomboana pe colivă. Îndepărtarea lui Vanghelie și Geoană și demisia lui Ghiță a creat premisele unei scindări devastatoare a partidului eclozat din „oul” gândirii de o mare valoare teoretică și practică a tovarășului Ion Ilici Iliescu. Dar, mai există un factor distructiv în toată această situație. Liviu Dragnea. Timp de ani buni, Dragnea și gașca lui au condus discreționar partidul. Cât a fost pe val PSD-ul, acest lucru nu i-a deranjat prea mult pe membrii importanți ai partidului, sau pe șefii filialelor locale, dar acum, în circumstanțele actuale, respectivii s-au cam săturat. Și, pentru că cei doi „ejaculați”, Marean și Mircea, au pus-o de un nou PSD, sunt tot mai mulți cei care dau semne că ar părăsi corabia putredă condusă de cârmaciul teleormănean. Spun asta pentru că este evident că Ponta nu mai are nimic de spus în sânul partidului, iar zilele lui ca premier sunt numărate.

Așadar, cei doi M, anunță cu surle și trâmbițe că au semnale de la mai mulți parlamentari PSD că vor să se alăture noii formațiuni politice. Geoană vorbește de vreo cincizeci. Marean, care este, pe persoană fizică, anunță că, din februarie, vor începe primele treceri la noul PSD. Unii membri PC, partid măcinat în ultima vreme, și el, de virusul scindării, amușină și ei, plini de speranță, pe lângă cei doi corifei ai social-democrației, doar-doar vor putea și ei să fuzioneze cu noua speranță a stângii. Și, ca să nu rămână nici ei mai prejos, pepedediștii ar vrea și ei în brațele primitoare ale celor doi.

În atari condiții, este cât se poate de clar că vom asista la o răsturnare a raportului de forțe, în Parlament. E limpede ca lumina zilei că parlamentarii care vor defecta din PSD vor susține moțiunea de cenzură introdusă de aproape fuzionatele PNL și PDL, urmând să susțină, din umbră, pentru restul mandatului, un guvern de dreapta. Și, uite așa, ar putea renaște un mini-USL neoficial, pe care liberalii vor trebui să-l accepte tacit, dacă vor să acceadă la guvernare. Iar PSD, decimat de epidemia dezertărilor se va stinge, încetul cu încetul, dispărând în negura istoriei.

În altă ordine de idei, căruța fuziunii PDL-PNL scârțâie din toate încheieturile. Aflată în chinurile facerii, marea fuziune dă semne de epuizare. Miza? Veșnica goană după funcții a politicianului român. În teritoriu, se dau lupte grele pentru șefia organizațiilor locale ale noului PNL. Nici în Parlament lucrurile nu stau mai bine. Și aici, bătălia se dă pentru conducerea grupurilor parlamentare de la Cameră și Senat. Și stați să vedeți ce țigăneală o să fie la împărțitul portofoliilor din viitorul guvern care deja se prefigurează, cum vă spuneam! 

Prin urmare, frați români, așezați-vă liniștiți la locurile dumneavoastră! 16 noiembrie n-a existat! A fost doar o sincopă! Politicianul român și-a schimbat doar părul. Năravul, ba! Circul începe, din nou! Aplauze, vă rog!