Locuri vacante în Parlament și administrația locală

În România se înregistrează un număr foarte mare de funcții publice rămase vacante, la nivelul Legislativului și administrației locale, ca urmare a demiterii, demisiei sau decesului celor care le ocupau. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, îl acuză pe șeful Executivului, premierul Victor Ponta, că „nu îți îndeplinește obligațiile legale”.

„PNL îi reamintește prim-ministrului Victor Ponta că, în acest moment, nu își îndeplinește obligațiile legale în funcția pe care o deține. Democrația nu este opțională și nu este nici subiect de trocuri sau negocieri politice. Alegerile pentru locurile vacante de la toate nivelurile administrației locale și Parlamentului trebuie organizate conform legilor în vigoare, fără obiecții și amânări. Nu putem accepta o democrație de „interimate-permanente”, așa cum ne propun PSD și Victor Ponta. Prim-ministrul a depășit termenele legale. Nicio dezbatere politică nu le poate face pe acestea orientative. Victor Ponta continuă același stil de a guverna relativizând legile și aplicarea lor”, a declarat Stroe într-un comunicat de presă al PNL. El adaugă faptul că liberalii susțin îmbunătățirea cadrului electoral și solicită un calendar ferm pentru Comisia comună a Parlamentului care dezbate pachetul legilor electorale.

„PNL susține activ reforma legilor electorale și a făcut propuneri concrete și solide în cadrul Comisiei de specialitate. Lucrăm împreună cu partidele parlamentare la îmbunătățirea cadrului electoral care va putea fi utilizat, conform Constituției, de la alegerile locale din 2016. Aceasta nu permite însă ca aplicarea actualelor legi, oricare ar fi ele, să fie făcută după bunul plac și după interesele mici ale unui partid”, se precizează în comunicat. În acest context, liberalii solicită PSD și celorlalte partide parlamentare să „își asume ferm că vor respecta calendarul, pentru a nu depăși termenul de 12 luni anterior alegerilor din 2016, după care legea s-ar amâna încă patru ani”.

 

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că e necesar un dialog cu Opoziția, pentru a se stabili organizarea de alegeri parțiale, ținând cont că mai e doar un an până la alegerile la termen și că „în fiecare zi se mai eliberează un loc”. El se întreabă, retoric, care ar fi soluția. „Ideea e următoarea: facem din duminică în duminică alegeri, sau le punem pe toate într-un pachet? E o chestiune pe care nu putem să o rezolvăm decât prin dialog”, a afirmat premierul.