De Buna Vestire, Poliția Română a împlinit 193 de ani

Pe 25 martie, Poliția Română a împlinit venerabila vârstă de 193 de ani. Cu acest prilej au fost organizate, ca în fiecare an aniversar, o serie de manifestări prin care publicul larg a avut posibilitatea să afle mai multe despre activitatea celor care slujesc legea și veghează la siguranța cetățenilor. Fapt întărit de însăși deviza acestei instituții – „Siguranță și Încredere”. O instituție bicentenară, aproape, dar mereu îndreptată către modernitate.

Cei mai încântați de acest gen de manifestări sunt, desigur, copiii, care au, astfel, prilejul să înțeleagă mai bine ce înseamnă vocația și profesiunea de polițist. Și, bineînțeles, Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov nu putea sta deoparte, într-o astfel de zi, de sfântă sărbătoare. Astfel că, în dimineața zilei de 25 martie, curtea IPJ Ilfov, scăldată de un soare blând, primăvăratic, răsuna de glasuri cristaline de copii, invitați la „Ziua Porților Deschise”, de către  polițiștii ilfoveni. Ajunși în locul de desfășurare al evenimentului, am fost întâmpinați de o forfotă de prichindei, care mai de care mai curioși și mai dornici să pipăie armele sau trusele criminalistice expuse, să se cațere pe cele două motociclete noi-nouțe, sau să se așeze la volanul mașinilor de poliție și să declanșeze sirenele lor asurzitoare. Pe chipurile tuturor se putea citi un amalgam de sentimente, uimire, surprindere, încântare și bucurie, totodată.

Polițiștii ilfoveni capturează o bandă de infractori

Deodată, din depărtare se aude sunetul strident al unor sirene, care par să se apropie. De pe aleea de acces în curte apar două autospeciale de poliție, care încadrează o Dacia Solenza de culoare albastră. Mașinile poliției opresc brusc și prind, ca într-o menghină, autoturismul din mijloc. Mai mulți polițiști din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale sar din mașini cu armele în mâini  și înconjoară Solenza. Deschid portierele și îi trag, din interior, pe ocupanții mașinii, câțiva infractori foarte periculoși. În câteva secunde, infractorii sunt imobilizați, încătușați și duși în cele două autospeciale ale poliției. Misiune îndeplinită! Totul a durat 2-3 minute! Nici n-am apucat să ne dăm bine seama ce se-ntâmplă, că infractorii erau deja „puși la păstrare”! Slavă Domnului, că nu a fost decât un exercițiu demonstrativ! Aplauzele celor prezenți, însă, au fost pe măsura spectacolului oferit: au durat mult mai mult decât acțiunea în sine, semn că micuții spectatori au fost mai mult decât încântați!

Tot în cadrul evenimentului, copii au vizitat și Muzeul Aviației, aflat în imediata vecinătate a sediului IPJ, în virtutea bunei colaborări dintre cele două instituții.

Am fost un pic surprinși că la eveniment nu participa și  inspectorul șef al IPJ Ilfov, comisarul șef Ion Orațiu Rușeanu. Misterul acestei absențe ne-a fost dezvăluit, însă, în scurt timp. Astfel, am aflat că șeful IPJ Ilfov se afla la sediul IGPR, pentru a primi o distincție, din partea inspectorului șef al Inspectoratului, chestorul general Petre Tobă. Este vorba despre Placheta de Onoare a Poliției Române, înmânată inspectorului șef Rușeanu, pentru merite deosebite în activitatea depusă în cadrul IPJ Ilfov.

Copilărie fără ­delinc­vență

Despre campania derulată de IPJ Ilfov în cadrul proiectului european „Copilărie fără delincvență”, coordonat de IGPR, ne-a vorbit inspectorul principal Alina Gavrilă: „Aceste proiect s-a desfășurat începând cu luna octombrie și se finalizează la sfârșitul acestei luni. Este un proiect finanțat cu fonduri europene. Campania a vizat teme precum traficul de droguri, traficul de persoane, siguranța pe internet, sau vârsta de la care minorii răspund penal. Elevii invitați astăzi, din clasele V-VII ai Școlii Gimnaziale nr. 3, din Voluntari, au participat la această campanie și au fost premiați cu această ocazie. Participarea lor s-a concretizat prin realizarea de eseuri, sau desene pe tema delincvenței juvenile. Acum, le-au fost oferite obiecte promoționale, pliante și materiale preventive-informative, dar și produse inscripționate cu elemente vizuale ale campaniei, constând în pixuri, stick-uri USB, șepci, rucsacuri, tricouri, lanterne, insigne și DVD-uri.”

Mesajul prefectului de Ilfov, către polițiștii din județ

„Le urez tuturor polițiștilor, ilfoveni, în special, un călduros „La mulți ani!” și le transmit multe, multe felicitări. Ei formează o echipă pe cinste și mă bucur că pot colabora cu astfel de oameni, care depun o muncă deosebită. Și nu vorbesc doar de polițiștii de la Rutieră și Ordine Publică, care sunt cei mai vizibili. În spatele lor se mai află o întreagă „armată”, invizibilă, colegii de la investigații criminalistice, de la serviciul de investigare a fraudelor, cei de la arme și muniție, de la antidrog, a căror activitate noi nu o percepem, dar care reprezintă o muncă importantă pusă în slujba cetățeanului. Eu, ca prefect, sunt foarte mulțumit de întreaga activitate depusă de polițiștii din cadrul IPJ Ilfov. Ei formează o echipă tânără, condusă de o echipă managerială extrem de competentă și bine pregătită. Le urez mult succes, în continuare!”

Dotări noi, pentru IPJ Ilfov

Așa cum este firesc, la ceas aniversar nu trebuie să lipsească nici cadourile. De data aceasta, IPJ Ilfov a primit cadouri substanțiale. „După cum vedeți, suntem alături de copii și avem o mare deschidere față de societatea civilă. Facem eforturi susținute pentru a a fi la înălțimea misiunii pe care o avem și pentru ca imaginea instituției noastre să fie una pozitivă pentru populație. În ultima vreme am beneficiat și de un sprijin logistic, de care aveam mare nevoie, în acest sens. Astfel, am fost dotați cu două motociclete BMW și cu o primă tranșă de 17 autoturisme Dacia Logan, de ultimă generație. În total, vom beneficia de 60 de astfel de mașini. Toate aceste lucruri ne obligă să menținem un standard ridicat în activitatea noastră”, ne-a spus comisarul șef Ștefan Frunzeanu, inspector șef adjunct, pe Ordine Publică și Circulație Rutieră.