Prima ediție a turneului „Cupa Clinceni”

Un eveniment, pe care l-aș numi unic, ne-a captat atenția, zilele trecute, la Clinceni. Este vorba despre conferința de prezentare a unei inițiative fără precedent în lumea fotbalului, atât românesc, cât și european: prima competiție din acest domeniu sportiv organizată în România, destinată echipelor de copii născuți între anii 2004-2008. Inițiativa organizării unui astfel de turneu, la care vor participa 150 de echipe de copii şi juniori, îi aparține unui împătimit al acestui sport – Costin Gheorghiţă.

Evenimentul a fost onorat de nume importante din fotbalul românesc. Astfel, printre invitații veniţi la Complexul „Belvedere”, din Clinceni, s-au numărat și Marcel Pușcaș, directorul general al FRF, Valeriu Argăseală, președintele clubului Steaua București, Ionuț Badea, antrenor secund al Naționalei, Dumitru „Țiți” Dumitriu, pre­­ședinte de onoare al ACS Viitorul Clinceni și vicepreședintele comitetului de organizare a turneului, Cristi Pustai, antrenor FC Rapid București, fostul fotbalist Jean Vlădoiu, sau jucătorii Alex Chipciu, Srgian Luchin(Steaua), Daniel Pancu și Daniel Nicolae (Rapid). Alături de ei, au fost prezenți și Constantin Bigan, președintele co­mitetului de organizare a competiției, Iulian Voiculescu, vicepreședinte, Bog­dan Apostu, directorul turneului, Alin Buzărin, director de imagine, Ion Toma, membru și Alexandru Crișan, responsabilul arbitrilor. Invitatul de onoare al organizatorilor a fost interpretul Ştefan Stan, cel care, de altfel, a compus imnul competiţiei, pe care îl va interpreta live, cu ocazia ceremoniei de deschidere.

Și, bineînțeles, de la conferință nu putea să lipsească primarul comunei Clinceni, Adrian Budeanu, alături de viceprimarul localității, Ion Simion  și reprezentanți ai Consiliului Local, cei care vor asigura, din punct de vedere al infrastructurii, condițiile de desfășurare a competiției, punând la dispoziția organizatorilor frumoasa bază sportivă din Clinceni.

Copiii pot revigora fotbalul românesc

Din cuvântul invita­ților s-a desprins o idee unanimă. Pentru a revigora fotbalul românesc, este nevoie să investim în tânăra generație de fotbaliști. De la vârste fragede, copiii  trebuie să fie încurajați și trebuie susținuți moral și, în primul rând, material, pentru a păși pe treptele performanței.

„Țara noastră se află în coada clasamentului european în privinţa practicării fotbalului. În România, doar 0,5% din populație practică acest sport. În timp ce în Cehia, acest procent este de 15%. În aceste con­diții, orice inițiativă care privește fotbalul juvenil este binevenită. FRF va fi întotdeauna alături de astfel de inițiative și îi vom acorda întregul nostru sprijin. Îi felicit pe organizatori și sper ca această competiție să fie un succes”, a spus Marcel Pușcaș, directorul general al Federației Române de Fotbal.

Un turneu unicat  în peisajul fotbalului juvenil din Europa

Iniţiativa acestei com­petiţii îi aparţine lui Costin Gheorghiţă, cel care, de câteva luni, a înfiinţat o academie de fotbal, la Clinceni. „Am primit sprijinul Primăriei Clinceni, care ne-a pus la dispoziţie baza sportivă, pentru desfăşurarea antrenamentelor. Consider o noutate faptul că antrenamentele şi echipamentul vor fi gratuite, faţă de alte şcoli de fotbal. Principalul criteriu va fi performanţa”, ne-a explicat el. Gheorghiţă este reprezentantul firmei de echipament sportiv Givova, în România.

Alături de cluburile din România, la competiţia care se va desfăşura în perioada 24-26 iulie, sunt aşteptate echipe de copii din Spania, Italia, Belgia, Bulgaria, Grecia, Olanda, Ucraina, Rep. Moldova, Turcia. Până la această dată, există o confirmare de principiu din partea a 8 echipe din Europa. Din ţară, şi-au anunţat participarea echipe de tradiţie, cum ar fi Steaua, Dinamo, Rapid, U Cluj, CSU Craiova, ASA Tg. Mureş sau Pandurii Tg.Jiu. „Premiile vor fi consistente. Echipele vor primi un set complet de echipament, care va cuprinde un trening, o geacă, geantă, ghete, 10 mingi, iar două echipe dintre cele cinci grupe, prin tragere la sorţi, pe care o va efectua fostul mare jucător Miodrag Belodedici, vor primi câte un cantonament gratuit, de 7 zile, în Clinceni”, ne-a explicat Costin Gheor­ghiţă, principalul finanţator al turneului.

De ce, Clinceni?

Pentru că, iniţiatorul acestui eveniment sportiv a găsit aici, pe lângă o bază sportivă excelent dotată, şi un sprijin substanţial din partea edililor localităţii. „Este o mare onoare pentru noi, dar, în acelaşi timp, şi o mare responsabilitate pentru comuna noastră să organizăm o competiţie de o asemenea anvergură. Va fi, fără îndoială, cel mai mare turneu pentru copii, desfăşurat vreodată în România. Ţin să mulţumesc tuturor celor implicaţi, Federaţiei Române de Fotbal, Clubului Steaua, Clubului Rapid şi vă asigur de întregul sprijin al CJ Ilfov, al CL Clinceni, în acest mare proiect. Va fi un efort foarte mare pentru comunitatea locală. Va trebui să asigurăm toate condiţiile, să amenajăm spaţiile de parcare, drumuri şi alei de acces, spaţiile verzi. Aşteptăm şi un sprijin din partea CJ Ilfov, pentru că este un eveniment important, pentru România, în primul rând. Vor veni echipe din ţări cu tradiţie fotbalistică, din Europa. Pentru anul viitor, avem confirmare din partea unor echipe precum Bayern Munchen, sau PSV Eindhoven, cu condiţia să mutăm data de desfăşurare a turneului în luna mai”, ne-a declarat Adrian Budeanu, primarul comunei Clinceni.

 

O treaptă către afirmare

Despre această iniţiativă ne-a vorbit şi Bogdan Apostu, fost jucător de fotbal, directorul turneului. El este de părere că astfel de competiţii pot duce la dezvoltarea, în viitor, a sportului cu balonul rotund, din România. „Acest turneu este o urmare firească a nevoii de a produce jucători buni, de a creşte fotbalişti din rândurile copiilor şi juniorilor. Ori, acest lucru nu este posibil, dacă nu le oferim posibilitatea unor competiţii puternice, de acest gen, în care să-şi dea seama de adevărata lor valoare. Este ceea ce ne propunem cu acest turneu: copiii să se obişnuiască cu astfel de competiţii puternice, cu rivalitatea sportivă şi, implicit, să crească în valoare. În actualele condiţii, este singura soluţie pentru creşterea nivelului fotbalului românesc şi a dezvoltării acestuia”, ne-a spus Bogdan Apostu.

Solidar cu el este şi unul dintre veteranii fotbalului din ţara noastră, preşedintele comitetului de organizare, Constantin Bigan. „Noi, cei din Clinceni, suntem onorați de faptul că ni s-a încredințat organizarea acestei com­petiții și ne dorim ca acest turneu să fie un succes, din toate punctele de vedere, cu sprijinul sponsorilor, al Primăriei Clinceni, ai FRF. Avem încrederea că această Cupă se va desfășura la un nivel foarte înalt, pe măsura așteptărilor noastre și, de ce nu, cu această ocazie, să descoperim noi talente printre copiii participanți”, este convins Constantin Bigan.

 Speranţe şi optimism

Vă împărtășim câteva din gândurile directorului de imagine al turneului de fotbal „Cupa Clinceni”, exprimate în preambulul caietului de prezentare al competiţiei, care ne-au impresionat. Iată-le:

„…Acum este doar începutul dumului. În miezul verii, pe terenurile din Clinceni se vor duela peste 150 de echipe, însumând în jur de 2.000 de fotbaliști născuţi între 2004 și 2008, aparţinând unor cluburi de prestigiu, din ţară și străinătate. (…) La începutul unei asemenea munci, ai mii de întrebări, de incertitudini, de probleme, care ţi se par de nerezolvat. Dar, la final, când vezi că efortul tău a reunit 2.000 de copii în jurul mingii de fotbal, n-ai cum să nu fii optimist și să speri, în taină, că unul dintre puștii care va călca terenurile din Clinceni, în vara lui 2015, va fi căpitanul echipei naţionale în…2025.” Frumos, nu-i așa?