Loteria bonurilor fiscale

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a decis modificarea Ordonanţei 10/2015 pentru organizarea loteriei bonurilor fiscale, stabilind că la extragerea loteriei bonurilor fiscale se va acorda un număr de maxim 100 de premii.

Deputaţii din comisie au votat amendamente la ordonanţă, după ce Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a propus această soluţie pentru ca sumele câștigate de participanţii la loterie să fie mai consistente. „Este o soluţie, și anume aceea ca să se păstreze aceeași abordare de a se extrage luna, ziua respectivă, bonurile fiscale din acea zi, eventual fără niciun fel de valoare – că ideea e să stimulezi solicitarea bonului fiscal, nu neapărat valoarea acestuia – iar din acele bonuri, din acea perioadă, să se facă o nouă extragere, să spunem o sută de câștigători, la care să se împartă acel premiu de un milion de lei, astfel încât câștigurile să fie unele consistente”, a declarat ministrul Teodorovici.

Astfel, potrivit celor adoptate de deputaţi, la extragerea loteriei bonurilor fiscale se va acorda un număr de maxim 100 de premii. Unitatea teritorială a administraţiei fiscale unde a fost depus, în original, bonul fiscal câștigător va elibera titularului bonului o copie pe care este scris că este conform cu originalul și conţine un număr unic de înregistrare, atribuit automat printr-o aplicaţie informatică la nivel naţional.

Pentru asigurarea transparenţei, o listă privind bonurile prin care au fost revendicate premiile se va publica pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice și pe cel al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală.

Dacă, în urma centralizării listei bonurilor fiscale pentru care s-au revendicat premiile, se va constata depășirea numărului maxim de premii care se acordă, se va proceda la extragerea aleatorie a unui număr de 100 de bonuri fiscale câștigătoare din totalitatea bonurilor fiscale din listă.

În situaţiile în care ulterior efectuării unei extrageri se constată erori de natură tehnică în desfășurarea acesteia, care nu vizează caracterul aleator al acesteia, se va considera că extragerea a fost efectuată corect, iar premiile se vor acorda câștigătorilor în urma extragerii și după desfășurarea procedurilor.

 

Ilfovenii n-au avut noroc…

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale, organizată pe 13 aprilie, a atras 18.215 de cereri de revendicare a premiului, cele mai multe în București, Cluj și Brașov, iar la polul opus s-au situat judeţele Giurgiu, Călărași și Ilfov. Dacă toate bonurile ar fi fost validate, câștigul la loterie ar fi fost de 54,9 lei.

Astfel, în București au fost depuse 2.348 de cereri de către persoanele care au avut bonuri fiscale emise pe 7 februarie, cu valori între 6 lei și 6,99 lei, cele mai multe în Sectorul 6 (512 solicitări), urmat de Sectorul 2 (429), Sectorul 4 (415 solicitări), Sectorul 3 (399 solicitări), Sectorul 5 (338 solicitări) și Sectorul 1 (255 solicitări).

Cele mai puţine solicitări de revendicare a premiului la loterie au fost primite de administraţiile din Giurgiu (105), Călărași (113), Ilfov (150), Mehedinţi (154) și Harghita (170).

„În luna iunie 2015 va fi organizată o nouă extragere ocazională, pentru bonurile fiscale emise în lunile aprilie și mai 2015. Precizăm că în luna mai nu a fost programată nicio extragere”, a comunicat Ministerul Finanţelor Publice. Ordonanţa privind Loteria bonurilor fiscale prevede că prima extragere lunară va fi organizată în luna iulie, la care vor participa bonurile emise în iunie.

 

După încheierea primei etape a extragerii din 13 aprilie, de revendicare a premiilor, urmează ca ANAF să verifice bonurile fiscale depuse de solicitanţi, precum și firmele care le-au emis. Comercianţii trebuie să aibă înregistrat și în contabilitate bonul fiscal respectiv, altfel bonul va fi invalidat, iar firma amendată.