FOTO: Arhivă

Voluntari, al 5-lea nume din Ilfov care ajunge în primul eșalon

Socoteala e simplă: după Bragadiru, Otopeni, Brănești și Chiajna, Voluntariul este a 5-a așezare din județul Ilfov care va juca în prima ligă de fotbal a României.

FC Voluntari, echipă înființată în anul 2010, a promovat în premieră în Liga 1 de fotbal, cu trei etape înainte de încheierea sezonului Ligii a
II-a, după victoria cu 4-1 înregistrată, pe teren propriu, în fața formației ACS Rapid CFR Suceava, în etapa a 7-a din play-off. FC Voluntari, care este la a treia promovare consecutivă, are un avans de zece puncte față de Academica Argeș, care a remizat la Brăila (0-0), și nu mai poate fi ajunsă de aceasta.

Formația condusă de antrenorul Ilie Poenaru a îmbinat perfect maturitatea unora dintre fotbaliștii săi cu dorința de afirmare a altora, jucători tineri, unii dintre ei foști elevi ai Academiei locale, coordonată de cunoscutul Mircea Rădulescu. Nume precum Florin Maxim, Tibi Bălan, Poverlovici, Sorin Rădoi, Todoran, Lircă sau M. Ene au reprezentat ceva în Liga I, deși nu sunt de notorietate… Alături de ei, antrenorul Ilie Poenaru a folosit fotbaliști mai puțin cunoscuți, dar care au adus plusul de energie, forță și dorință de afirmare de care era nevoie pentru performanță.

 

Precedentele nu sunt încurajatoare

Fulgerul Bragadiru, CS Otopeni, Victoria Brănești și Concordia Chiajna sunt echipele din Ilfov care, până acum, au simțit aerul Ligii I. Din păcate, în afara Concordiei – care, însă, se zbate pe viață și pe moarte să supraviețuiască – nici una dintre aceste echipe nu are amintiri frumoase din primul eșalon. Dimpotrivă!!!

 Fulgerul Bragadiru nu mai există. Adevărat fenomen al fotbalului, în anii 2000, Fulgerul a promovat în 1999 în primul eșalon, dar patronul de atunci i-a vândut echipa lui Gigi Nețoiu. Fulgerul s-a desființat, dar nici urmașa Rocar nu a avut o soartă mai bună, după un sezon mediocru în primul eșalon (locul 12) urmând retrogradarea și… uitarea…

 CS Otopeni reprezenta, în 2008, cam ce e Voluntariul acum. Un oraș puternic, cu bani, o echipă cu pretenții și gânduri frumoase. Neașteptat, formația nu au „dansat”, însă, decât un sezon în Liga I… CS Otopeni a retrogradat de pe un rușinos loc 17, iar căderea nu a mai putut fi oprită… acum echipa fiind pierdută în ceață.

 Victoria Brănești a reprezentat, în 2010, borna nr 3 a fotbalului ilfovean care încearcă marea cu degetul în Liga I. Eșecul… la fel de nemilos. Asemeni echipei din Otopeni, și formația din Brănești a retrogradat la finalul primului sezon în Liga I, iar de la acel moment la desființare nu a mai fost decât un pas.

 Concordia pare a fi, până acum, varianta fericită a fotbalului ilfovean. Aflată la al 4-lea sezon consecutiv în Liga I, unde joacă din 2011, Concordia speră la salvare și speră ca sezonul 2015-2016 să devină primul din istoria Ligii I care aduce la start două formații din Ilfov.

 

Ilie Poenaru, din trecut până-n prezent

Antrenorul Ilie Poenaru, fost jucător de nivelul primului eșalon de la noi, a jucat cea mai mare parte a carierei la FC Argeș, dar a bifat câteva sezoane la Fulgerul Bragadiru, Poli AEK Timișoara, Concordia Chiajna și Gloria Buzău. Ca antrenor a debutat vara lui 2011, ca secund al lui Laurențiu Diniță, la Concordia Chiajna. După un scurt periplu la Voința Domnești, în iunie 2012 preia echipa din Clinceni. În vara lui 2013, alături de Adrian Iencsi, preia FC Voluntari, pentru ca apoi să devină tehnicianul principal al formației după despărțirea de Iencsi.