Proiectul ”Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”, cu finanţare europeană, lansat în primăvara acestui an de către Consiliul Judeţean Ilfov (CJI), în parteneriat cu Asociaţia Travel Focus şi Asociaţia Excelsior – a ajuns la faza de selecţie a câştigătorilor pentru cele mai bune planuri de afaceri. Acestea vor primi finanţare totală de un milion de euro.

Domeniile de activitate în care vor fi finanțate afacerile sunt diverse, de la industrii creative, organizare de evenimente sau agenţii de publicitate, companii de IT şi dezvoltare de soft, centre de sănătate sau firme de arhitectură şi design, agenţii de turism sau activităţi recreative şi până la mici făbricuţe de producere a articolelor de îmbrăcăminte, tricotaje şi marochinărie, o făbricuţă de rulote, ateliere de croitorie sau firme de editare a revistelor. Cele mai multe start-up-uri finanţate au codurile CAEN legate de activităţi ale portalurilor web, de realizarea software-ului sau servicii privind tehnologia informaţiei.

 

Tinerii antreprenori se­lectați își vor deschide o firmă, vor asigura activitatea business-ului pentru cel puțin trei ani și vor investi 110.000 de lei, bani nerambursabili, în activitatea și dezvoltarea afacerii. Noii antreprenori vor trebui să angajeze minim două persoane, locuri de muncă pe care vor avea obligația să le păstreze minim 6 luni după încheierea proiectului, iar cofinanțarea din partea acestora este de minim 2%, în funcție de sumele asumate de fiecare, prin planurile de afaceri.