Soarele, bălăceala în apa mării și mersul pe nisip îi fortifică sănătatea

Copiii sunt cei mai mari iubitori de apă și bălăceală. Dacă ai ales marea ca destinație de vacanță, nu ezita să-l iei cu tine și pe mezinul familiei! Soarele, exercițiile în apă și băile de nisip fac adevărate minuni în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea lui. De aceea, este bine să-l lași să înoate, să faceți împreună cure heliomarine și să-i dai drumul să meargă desculț pe nisip, încă din primele luni de viață.   

Nimic nu-i face mai bine în aceste zile toride decât o alimentație corespunzătoare vâstei, hidratarea și bălăceala în apă.

Dacă îl supraveghezi cu atenție și-l ajuți, negreșit, nu există riscul să se înece. La contactul cu apa, inevitabil i se activează reflexul de scufundare. Mai exact, când bebelușul intră sub apă, membrana care-i acoperă partea superioară a laringelui îi astupă glota în momentul înghițirii și împiedică pătrunderea apei în căile respiratorii. Asta înseamnă că micuțul poate să înoate chiar și cu gura deschisă, fără să înghită apă și să se înece. Ca părinte, însă, trebuie să acorzi o maximă atenție stării de sănătate a copilului. Fii prudent! Înotul poate să-i agraveze anumite suferințe fizice, în cazul în care copilul se confruntă deja cu probleme de sănătate. Nu‑l lăsa să intre în apă fără să te consulți cu medicul pediatru sau cu medicul de familie, în prealabil! Poți să-i faci mai mult rău decât bine.

De asemenea, trebuie să știi că e imperios necesar să intri cu el în apă, să-l supraveghezi atent și să faceți exercițiile împreună. E de preferat să vă bălăciți atunci când piscina, bazinul sau apa mării nu sunt aglomerate. În caz contrar, din cea mai frumoasă experiență a lui poți face o activitate care-i provoacă mult stres.

Importanța curelor heliomarine și a mersului desculț prin nisip

 îi reglează metabolismul calciului și al fosforului; 

 îi întăresc articulațiile mâinilor și picioarelor; 

 masajul ritmic al valurilor mării contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine și a menținerii sănătății mușchilor; 

 întregul organism se oxigenează mai bine; 

 pielea devine mai rezistentă la infecțiile cu microorganismele din mediul înconjurător; 

 soarele și apa mării îl feresc de anemie; 

 copilul cu psoriazis, pitiriazis sau eczemă uscată are toate șansele să-și amelioreze starea de sănătate.

Efectele mișcărilor în apă asupra sănătății copilului

 creș­terea rezis­tenței organismului la infecții; 

 asigurarea bunei funcționării a inimii;

 îmbunătățirea funcției respiratorii, în special dacă micuțul suferă de astm bronșic, laringită, bronșită cronică;  

 întărirea sistemului osos, dezvoltarea normală a aparatului locomotor; 

 creșterea în înălțime; 

 îmbu­nă­tățirea cir­culației sanguine  în tot organismul;

 dezvoltarea să­nătoasă a coloanei ver­tebrale; 

 prevenirea anxietății (copiii care provin din familii ce îi privează de miș­cările subacvatice dez­voltă tema de apă, o adevărată fobie); 

 stimularea atenției; 

 

 menținerea poftei de mâncare în limite normale.