Atenție!

Ștrandurile și piscinele sunt o “oază” de răcoare în zilele toride. Când țara se topește în arșița soarelui, bălăceala în apa din bazinele de înot, rămâne cea mai eficientă soluție anticaniculă. Distracția însă, vă poate costa sănătatea. Locurile de îmbăiere pot fi surse de infecții ale pielii, urechilor și cel mai grav, ale ochilor.

Nu intrați în apa murdară!

Mare atenție la locurile în care alegeți să vă răcoriți! Medicii avertizează că apa din bazinele neîngrijite în mod corespunzător este un mediu foarte bun pentru dezvoltarea bacteriilor, paraziților, virusurilor și ciupercilor, care pot să pătrundă în organismul uman și să cauzeze infecții severe. Cea mai gravă infecție este cea a ochilor care, dacă nu este tratată corect încă de la primele simptome, provoacă tulburări de vedere.

 

Un bolnav infectează toată piscina!  

“Conjunctivita de piscină este cea mai severă boală a ochilor care se poate lua din locurile de îmbăiere, netratate corespunzător. Se transmite cu mare ușurință și afectează întotdeauna ambii ochi. Administratorii bazinelor publice trebuie să respecte foarte serios rețeta de îngrijire a apei.  Apa trebuie schimbată zilnic și clorinată. Este suficient să intre în bazin o singură persoană cu această infecție că se vor contamina toți ceilalți care vor intra după ea. Oricine vede o altă persoană cu ochii roșii și pleoapele umflate, e mai bine să o evite, să nu se atingă de ea. Lăcrimarea ochilor, senzația de jenă, înroșirea și umflarea pleoapelor sunt primele semne de conjunctivită care trebuie  să trimită bolnavul, de urgență, la medicul oftalmolog. Rețineți! Boala se tratează corect numai după sfatul și sub supravegherea medicului oftalmolog, nicidecum a medicului de familie sau a farmacistului. Și copiii sunt tratați cel mai bine tot de oftalmolog. Terapia instituită la timp tratează cu succes infecția ochiului”, atenționează prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, unul dintre cei mai renumiți oftalmologi din România.

 

Spălați-vă mâinile și ochii după fiecare intrare în apă!   

Distracția pe cinste, poate deveni cu ușurință coșmarul zilelor de vară. Ca să vă bucurați din plin de efectul plăcut de răcorire și relaxare în locurile de îmbăiere, feriți-vă de piscinele dubioase, cu apă murdară, nu împrumutați prosoapele, lenjeria și lucrurile de uz personal. După fiecare intrare în bazin, spălați-vă mâinile și ochii cu apă și săpun.

 

Ochelarii de soare cu filtre UV vă protejează vederea!   

Nu vă expuneți la soare fără să vă hidratați bine (consumând câte un pahar de apă la fiecare 20 de minute), fără să purtați haine din bumbac, în culori deschise și fără să vă protejați vederea. Ochelarii de soare protejează ochii de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete. Dar nu orice fel de ochelari cumpărați din supermarketuri sau de la tarabele din piețe oferă protecție. Numai ochelarii cu lentile care conțin filtre împotriva razelor ultraviolete (UV 100%) sunt eficienți. Aceștia pot fi identificați după marcajul UV sau CAT cu valori de la 0 la 4, în funcție de gradul de protecție. Prof. dr. Monica Pop, recomandă ochelarii de soare cu lentile deschise la culoare, pentru că nu induc fotofobia (sensibilitatea exagerată a ochiului la lumină) și nu provoacă dependență.