Fără îndoială, fructul vedetă al zilelor toride de vară este pepenele roșu. Zemos și delicios, pepenele roșu este o minune a naturii. Pe lângă proprietățile răcoritoare și reconfortante, fructul are și o mulțime de valențe terapeutice fiind un adevărat miracol pentru sănătate

 

De unde vin puterile tămăduitoare ale pepenelui roșu? 

Gustos și răcoritor, pepenele roșu este folosit cu succes pentru prevenirea și tratarea multor afecțiuni. Fructul are, însă, și indicații în cosmetică. Îmbunătățește sistemul imunitar, crește fluxul de urină, protejând rinichii, elimină toxinele, ajută la pierderea în greutate, menține calciul în organism, întărește sistemul osos, protejează inima și vasele sanguine. Proprietățile terapeutice ale fructului sunt, însă, mult mai multe. Ce-i atribuie pepenelui roșu puterile tămăduitoare?

vitamina A – care are un rol extrem de important în menținerea sănătății ochilor, părului și unghiilor. Vitamina A te ajută să ai o piele catifelată, frumoasă și sănătoasă, chiar și atunci când te expui la soare, 

vitamina B – este esențială pentru buna funcționare a creierului. Îți alungă starea de epuizare fizică și intelectuală, oferindu-ți energia de care ai nevoie în timpul zilelor toride de vară, îți asigură un somn liniștit, te ajută să te concentrezi la capacitate maximă și să ai o memorie bună,

vitamina C – este indispensabilă creșterii rezistenței organismului la infecții, întărind imunitatea. Tot vitamina C menține buna funcționare a sistemul osos, vindecă rănile și previne deteriorarea celulelor, 

magneziu – îmbunătățește circulația sângelui, reglează bătăile inimii, consolidează oasele, dantura, stimulează memoria, relaxează nervii și mușchii, 

potasiu – contribuie la reglarea activității nervilor și mușchilor, determină gradul și frecvența cu care se contractă mușchii,

fosfor – protejează inima și vasele sanguine, previne rahitismul, mersul greoi, amorțirea mâinilor și picioarelor, echilibrează pofta de mâncare, alungă oboseala fizică și intelectuală și reglează pH-ul organismului,

apă – 90% din compoziția chimică a pepenelui este apă. Aceasta hidratează organismul în zilele toride de vară, îmbunătățește digestia, elimină toxinele și menține sănătatea creierului și a rinichilor.

Regimul pentru pietrele la rinichi

Dacă suferi de calculi renali, mărește consumul de pepene roșu. Cu câteva zile înainte să începi regimul cu pepene, bea ceaiuri din plante care sfărâmă calculii, cum ar fi, boabe de ienupăr, frunze de mesteacăn, rășină de pin sau frunze de merișor. Plantele mărunțesc pietrele, iar pepenele le elimină.

Dieta pentru slăbit și detoxifiere

Timp de o săptămână, include la gustările dintre mesele principale ale zilei, cât mai multe felii de pepene roșu. După primele două zile de regim, ar fi bine să înlocuiești cina cu pepene roșu. Prăjelile și alimentele greu digerabile, înlocuiește-le cu supe, legume, iaurt, brânză de vaci, carne de pui, pește, carne de vită, salate de legume și zarzavaturi, ouă fierte și orez. Bea multă apă și sucuri naturale din fructe. Odată cu kilogramele nedorite, scapi și de toxinele din organism. Atenție! Nu urma dieta dacă ai insuficiență renală sau diabet.

 

Rețete pe alese… de la bucătari culese

Suc de pepene roșu

Ingrediente:

• un kilogram de miez de pepene roșu,

• zeama de la o lămâie,

• o sută de grame de zahăr,

• o sută de mililitri de apă,

• câteva felii subțiri de lămâie,

• câteva frunze proaspete de mentă.

Mod de preparare:

Îndepărtează coaja și scoate semințele din miezul fructului.

Apoi trece fructul printr-un storcător sau blender până obții  sucul natural pe care să-l păstrezi la rece cam jumătate de oră.

Separat, fierbe zahărul cu apa și dă-le la răcit.

Siropul rece, pune-l într-o cană de sticlă, de circa doi litri, cu zeama de lămâie și câteva cuburi de gheață. Se servește rece, cu frunze proaspete de mentă și felii subțiri de lămâie.

 

Înghețată de pepene roșu

Ingrediente:

• 600 de grame de miez de pepene roșu,

• 150 de grame de iaurt,

• 200 de grame de frișcă,

• 6 linguri de miere de albine.

 

Mod de preparare:

Pune miezul de pepene în blender, fără semințe și blenduiește până când obții o pastă fină. Adaugă patru linguri de miere de albine, 125 de grame de iaurt și frișca bătută. După ce ai omogenizat bine, pune compoziția într-o formă de chec și dă-o la congelator. După aproximativ două ore, scoate-o și zdrobește-i acele de gheață. Dacă vrei să fie mai fină, poți să o mai bagi odată la amestecat, în blender. Iar dacă ți se pare că nu este suficient de dulce și cremoasă, înainte să o introduci în blender, mai adaugă două linguri de miere de albine și 125 de grame de iaurt.

 

Gem de pepene roșu

Ingrediente:

• două căni de miez de pepene roșu, fără semințe,

• trei căni de zahăr,

• o jumătate de cană de apă,

• un sfert de cană de suc de lămâie,

• un pliculeț de gelatină.

Mod de preparare:

Într-un vas încăpător, amestecă pepenele roșu cu sucul de lămâie și zahărul.

Lasă ingredientele să stea un sfert de oră, ames­tecând din când în când. Separat, într-o cratiță pune apa și trei sferturi de pliculeț de gelatină. Ulterior, adaugă mixul de pepene și amestecă până când zahărul se dizolvă complet, iar compoziția se întărește.

 

Lasă gemul la răcit și pune-l în borcane care să se închidă etanș.