Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că este posibil ca TVA să fie redusă la 19% mai devreme de 1 ianuarie 2016, adăugând că va prezenta în Guvern variantele de adoptare a Codului Fiscal, respectiv în Parlament, în sesiune extraordinară sau în Guvern, pachet, sau măsură cu măsură.
„Noi stăm şi analizăm propunerile venite din partea Preşedinţiei vizavi de retrimiterea Codului Fiscal la Parlament şi, repet, nu văd cum Codul Fiscal să arate, în sensul de a scoate măsuri din el, pentru că orice am scoate, tot nu ne încadrăm în deficitul de 1,2%, a explicat Teodorovici. El a spus că este sigur că TVA va fi redusă la 19%. „Discutăm care sunt posibile scenarii şi luăm o decizie. Din punctul meu de vedere, normal este …ar fi bine ca Parlamentul să fie cel care adoptă Codul fiscal, preşedintele să fie cel care îl promulgă. (…)
Scenarii privind deficitul
Întrebat dacă se depăşeşte limita deficitului de 1,2 % în cazul în care s-ar scădea TVA doar la 20% şi nu la 19%, Teodorovici a explicat: „Dacă luăm oricare măsură din Codul Fiscal, cea mai mare fiind reducerea TVA, şi chiar dacă le-am scădea cu 1,2 puncte procentuale, tot depăşim acele 1,2%. Sau oricare din celelalte măsuri mai mici ca impact, dacă le scoatem din Codul Fiscal, la fel, desigur rămâne TVA, tot depăşim 1,2%, deci discuţia aceasta cu întoarcerea în Parlament este o discuţie artificială”.
Teodorovici critică faptul că Guvernele anterioare s-au angajat la un deficit extrem de scăzut. „Acea limită este pusă pentru că cineva, cândva, a asumat un astfel de nivel, extrem de scăzut, în condiţiile în care România nu trebuia să facă un astfel de pas. Noi nu aveam o datorie publică atât de ridicată, încât România să fie obligată la un deficit atât de scăzut. Mai mult, Parlamentul a adoptat Codul Fiscal, care este un proiect de lege, la fel, noi avem 3% la care trebuie să ne raportăm foarte clar, prin Tratatul de la Maastricht. Cu toate acestea, sunt multe state europene care au depăşit acest nivel şi întrebarea se pune de ce România trebuie să rămână într-un astfel de nivel? De ce acum, când avem o situaţie macroeconomică cea mai bună după revoluţie? (…) În privinţa deficitului, am spus că ne menţinem sub 3% şi încercăm prin modul în care facem bugetul pe 2016 să avem un deficit cât mai aproape de cel asumat de 1,2%, în 2010”, a mai explicat Teodorovici.
Se vor renegocia pierderile bugetare
În privința unei renegocieri cu autorităţile europene în privinţa deficitului, Teodorovici a spus: „Vom încerca ambele variante, pe de o parte vom avea Codul Fiscal care va duce la un deficit mai mare, pe de o parte vom avea discuţii la Consiliul European pentru a încerca majorarea acestuia, dar şanse sunt destul de mici. Atunci vom face ce am zis, în legea privind răspunderea fiscal bugetară, 69/2010, se spune foarte clar că este un mecanism de corecţie, în astfel de situaţii Guvernul poate prezenta şi adopta şi, la fel, comunica Parlamentului un plan de măsuri cuantificabile care produc efecte în anul imediat următor, adică 2016”, a răspuns Teodorovici.