Agenția responsabilă cu programul spațial public al Statelor Unite ale Americii și cu cercetarea aerospațială, NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială), a făcut publică o fotografie care redă întreaga latură însorită a Pământului, surprins de pe orbită. În imaginea alăturată se observă planeta noastră de la o distanță de peste un milion de kilometri. 

După cum se poate observa, imaginea este color și a fost realizată cu ajutorul unei camere telescopice. Aparatul a fost montat de astronauții de la ­NASA pe satelitul Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), pe care l‑au lansat în spațiu anul acesta, în ziua de 11 februarie. Imaginea, care a făcut înconjurul lumii, însă, a fost captată în primele zile ale acestei luni, mai exact, pe 6 iulie. Conform Agenției Spațiale Americane, fotografia oferă o viziune asupra Pământului luminat de Soare, în America de Nord, America de Sud și în Golful Mexicului. De asemenea, regiunile în culoarea turcoazului reprezintă suprafețe din Marea Caraibilor. În partea dreaptă, se întrezărește coasta de vest a Europei.

 

Distanța de la care a fost surprinsă Terra, este de peste 1,6 milioane de kilometri. În curând, astfel de fotografii vor fi date publicității cu regularitate. Pe măsură ce vor fi colectate și alte date, experții în domeniu vor oferi, zilnic, capturi foto ale Pământului, care vor permite studierea în premieră a variațiilor zilnice de pe întregul glob. Imaginile vor putea fi urmărite pe o pagină de internet a instituției, începând cu luna septembrie. Acestea vor fi accesibile în mediul online, la cel mult 36 de ore de la realizarea lor. “Prima imagine realizată de ­DSCOVR cu planeta noastră demonstrează beneficiile unice și importante de a observa Pământul din spațiu. În calitate de fost astronaut care a avut privilegiul de a vedea Pământul de pe orbită, vreau ca toată lumea să poată să vadă și să aprecieze planeta noastră ca un sistem integrat care interacționează”, spune Charlie Bolden, administratorul NASA.