Peste 130 de oameni, între care doi români, au fost ucişi şi mai mult de 350 răniţi, dintre care 99 în stare de urgenţă absolută, în urma atentatelor produse vineri noaptea în Franţa. Mai mult 80 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Luni, după prânz, bilanțul decedaților ajunsese la 132 de persoane, în afara celor şapte sau opt terorişti decedaţi, relatează presa franceză.

ISIS amenință cu noi atentate

Organizația teroristă Stat Islamic a susținut, ulterior, că atentatele reprezintă o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Gruparea jihadistă a avertizat într-o nouă înregistrare video difuzată luni, că toate țările care participă la loviturile aeriene din Siria împotriva ISIS vor avea aceeași soartă ca Franța și a amenințat că va ataca Washingtonul, relatează Reuters. „Le spunem statelor care iau parte la campania cruciată că, atunci când o vrea Dumnezeu, așa cum am lovit Franța, în centrul sau, Parisul, jurăm că vom lovi America în centrul său, Washington”, a afirmat un bărbat în înregistrarea video. 

Franța declară război total jihadiștilor

Franţa este „în război” cu reţeaua teroristă Stat Islamic şi o va distruge, a afirmat premierul Manuel Valls, după atentatele de la Paris. „Da, Franţa este în război. Ne confruntăm cu un război organizat de o armată islamistă. Noi am spus mereu că nu există risc zero”, a declarat Manuel Valls, conform TF1, în cursul unei vizite la spitalul Saint Antoine din Paris, unde sunt persoane rănite în atentate. „Vom lovi inamicul! Îl vom distruge atât în Franţa, cât şi în Europa. Îi vom urmări pe autorii atacului. Vom răspunde atacului, pentru a distruge organizaţia teroristă Daesh (Stat Islamic). Şi vom câştiga acest război”, a subliniat Valls. De altfel, chiar în noaptea atacului, la Paris au fost mobilizați peste 1.500 de militari, pentru a ajuta forțele de Poliție și Jandarmerie la asigurarea securității. Totodată, Franţa a intensificat raidurile aeriene împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, efectuând, duminica trecută, 20 de raiduri aeriene asupra oraşului sirian Raqqa, fieful organizaţiei fundamentaliste sunnite. Potrivit Ministerului francez al Apărării, aviaţia militară franceză a lansat, duminică, 20 de bombe de mari dimensiuni asupra oraşului Raqqa, situat în nordul Siriei, distrugând un centru de comandă şi o tabără teroristă de antrenament.

Avertismentele nu au fost luate în seamă de responsabilii francezi

După dezastru, s-a dovedit că au existat mai multe avertismente din partea unor țări precum Turcia sau Irak, potrivit cărora Stat Islamic pregătea o serie de atentate în Franța. Ministrul irakian de Externe, Ibrahim al-Jaafari, a declarat că serviciile de informaţii ale ţării sale au oferit informaţii pe care le deţineau, conform cărora Franţa, Statele Unite şi Iranul se află printre ţările care urmau să fie vizate de atacuri, relatează Reuters. La rândul lor, oficiali turci susțin chiar că Poliţia turcă „a informat poliţia franceză de două ori, o dată în decembrie 2014 şi o dată în iunie 2015” de­spre Omar Ismail Mostefai, unul dintre atacatorii de la sala de concerte Bataclan, din Paris. 

Au acționat trei echipe de teroriști

Potrivit procurorului ge­neral din Paris, atacurile de vinerea trecută au fost comise de „trei echipe de terorişti foarte bine coordonate”. François Molins a precizat că prima echipă, compusă din trei atacatori kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, cea de-a doua, aflată la bordului unui autoturism Seat Leon, negru, a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswa­gen Polo, fiind compusă din trei persoane, a atacat sala de spectacole de la Bataclan. Prima persoană identificată este unul dintre atacatorii sinucigaşi care s-au detonat la Stade de France. În apropierea acestuia a fost găsit un paşaport sirian a cărui autenticitate rămâne de verificat. Amprentele acestui bărbat corespund celor luate în Grecia în timpul unui control, în octombrie 2015, a arătat procurorul Parisului, François Molins.

În căutarea atentatorilor

Până acum, Autorităţile franceze au arestat preventiv șase persoane din anturajul teroristului kamikaze Omar Ismail Mostefai, inclusiv tatăl și soţia acestuia. Șapte persoane se află în arest preventiv în Belgia, suspectate de legături cu atacurile de la Paris, iar un mandat internaţional de arestare a fost emis pe numele unui cetăţean francez de origine belgiană suspectat că ar fi implicat în atacuri și că s-ar afla în libertate. Alţi doi autori ai atacurilor de la Paris și Saint-Denis au fost identificaţi, numărul total al acestora ajungând astfel la cinci. Unul dintre ei era vizat de un mandat internaţional de arestare într-un dosar de terorism, a anunţat luni procurorul Parisului. Un alt atacator de la sala de spectacole Bataclan – Samy Amimour, născut pe 15 octombrie 1987 la Paris, originar din Drancy (Seine-Saint-Denis). „El este cunoscut justiţiei antiteroriste, după ce a fost inculpat pe 19 octombrie 2012 pentru asociere la un grup terorist (un plan eșuat de plecare în Yemen) și plasat sub control judiciar”, precizează Parchetul parizian . De asemenea, un oficial francez l-a identificat pe Abdelhamid Abaaoud ca fiind presupusul planificator al atacurilor de la Paris, cel care ar avea de asemenea legături cu atacurile dejucate într-un tren și vizând o biserică din Paris. Oficialul l-a identificat pe Abdelhamid Abaaoud ca fiind belgian. Există informații potrivit cărora Abaaoud s-ar afla în Siria.