Topul parlamentarilor cu cea mai mare prezenţă la vot, în Parlamentul European, în anul 2015, este condus de Cristian Preda – eurodeputat independent, membru al grupului Partidului Popular European (PPE). El a înregistrat o prezenţă la voturile din PE de 99,37%, potrivit datelor de pe VoteWatch.eu.

Preda a luat cuvântul în plenul PE de 88 de ori, a colaborat în calitate de raportor la Raportul anual 2014 privind drepturile omului şi democraţia în lume şi politica Uniunii Europene în această privinţă, a realizat alte trei rapoarte, precum şi două recomandări în calitate de raportor alternativ, potrivit datelor de pe site-ul Parlamentului European. Cristian Preda a emis trei avize în calitate de raportor pentru aviz, un aviz în calitate de raportor alternativ pentru aviz, a făcut 117 propuneri de rezoluţie şi a formulat trei întrebări parlamentare.

Locurile II și III sunt ocupate de Csaba Sogor, respectiv Traian Ungureanu

Csaba Sogor, eurodeputat UDMR şi membru în PPE, a avut o prezență la vot în PE de 99,2%, în 2015. Csaba Sogor a emis un aviz referitor la fondurile structurale şi de investiţii europene şi buna guvernanţă economică, a luat cuvântul în plen de 107 ori, a făcut 48 de propuneri de rezoluţii, cinci declaraţii scrise şi a adresat zece întrebări parlamentare.

Liberalul Traian Ungureanu, membrul al PPE, a înregistrat în 2015 prezenţă la vot de 99,11%, a făcut trei rapoarte în calitate de raportor alternativ, un aviz în calitate de raportor pentru aviz şi a luat cuvântul în plen de 50 de ori. Ungureanu a făcut 14 propuneri de rezoluţie şi a adresat 12 întrebări parlamentare.

 

Topul parlamentarilor cu cea mai scăzută prezenţă la vot

Pe primul loc s-a clasat Adina Vălean, membră PPE și PNL, care a fost prezentă în 2015 în proporţie de 62,02% la voturile din PE, a emis un aviz privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informaţională, a luat cuvântul în plen de 73 de ori și a adresat cinci întrebări parlamentare.

 

Pe locurile II și III s-au clasat Dan Nica și Mircea Diaconu

Social-democratul Dan Nica, membru al Grupul Alianţei Progresiste a Socialiștilor și Democraţilor din Parlamentul European (S&D), cu o prezență la vor de 64,39%, a emis, în 2015, un aviz, în calitate de raportor pentru aviz, referitor la oportunităţile de creștere ecologică pentru IMM-uri. Nica a luat cuvântul în plen de 20 de ori, a făcut trei propuneri de rezoluţii, o declaraţie scrisă și a adresat șapte întrebări parlamentare.

 

La rândul său, eurodeputatul independent Mircea Diaconu, membru al Grupul Alianţei Libe­ra­lilor și Democraţilor pentru Europa (ALDE), a fost prezent anul trecut la 69,72% din voturile din plenul PE. Diaconu a luat cuvântul de două ori în plen, a făcut un raport despre o abordare integrată a patrimoniului cultural european, în calitate de raportor, și un raport despre filmul european în era digitală, în calitate de raportor alternativ. De asemenea, Diaconu a făcut un aviz referitor la posibilitatea de a extinde protecţia indicaţiilor geografice ale Uniunii Europene la produsele neagricole și unul referitor la recomandările Comisiei Europene privind negocierile pe marginea Parteneriatului transatlantic pentru comerţ și investiţii (TTIP). Diaconu a mai făcut două propuneri de rezoluţie, o declaraţie scrisă și a adresat șase întrebări parlamentare, în 2015.