“Răspunsul eficient salvează vieţi”

La finele anului trecut, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a găzduit conferinţa de deschidere oficială a Proiectului “Răspunsul eficient salvează vieţi” (Efficient Response Saves Lives)”, eveniment la care au participat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat dr. Raed Arafat, comanda IGSU şi alţi specialişti ai Inspectoratului.

 

În cadrul proiectului finanţat prin POS Mediu 2007-2013, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă deţine calitatea de aplicant. Proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii de salvare a vieţii şi a gradului de protecţie a populaţiei, prin eficientizarea capacităţii de răspuns la inundaţii.

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc eficientizarea sistemului de comunicaţii pe timpul intervenţiilor, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă determinate de inundaţii, asigurarea eficienţei intervenţiilor în zone greu accesibile şi modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare-salvare în mediul acvatic şi în zonele afectate de inundaţii.

Proiectul s-a derulat în perioada 18 – 31­.12.2015 şi a avut un buget total de 40.888.500 de euro (183.998.250 de lei). Principalele beneficii ale proiectului constau în dezvoltarea gradului de siguranţă a populaţiei, limitarea pierderilor umane şi materiale în cazul producerii inundaţiilor, precum şi creşterea capacităţii IGSU în cazul producerii situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidro-meteorologice periculoase. Prin creşterea capacităţii de răspuns se va micşora semnificativ timpul necesar pentru revenirea la starea de normalitate, facilitându-se dezvoltarea uniformă şi durabilă a unităţilor administrativ-teritoriale la nivel naţional.

 

Necesitatea derulării proiectului şi oportunitatea implementării acestuia sunt justificate de situaţia înregistrată la nivel naţional în ceea ce priveşte asigurarea cu autospeciale şi utilaje a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, caracterizate de o durată de exploatare depăşită, dar şi de insuficienţa unor tipuri de mijloace raportată la specificul misiunilor. „Se va achiziționa echipament pentru salvare din situații de inundații – autospeciale, motopompe, echipament pentru scafandri etc. – de care vor beneficia toate inspectoratele județene“, ne-a declarat șefa Biroului de informare și relații publice al ­IGSU, Alina Moisoi.