Te numeri printre cei care prezintă un risc crescut de îmbolnăvire prin gripă și încă nu ai făcut vaccinul antigripal? Mai e timp pentru imunizare. Ministerul Sănătății a achiziționat mai multe doze de vaccin, pe care deja le-a distribuit direcțiilor de sănătate publică.

Dacă la începutul sezonului Ministerul Sănătății achiziționase ini­țial 500.000 de doze de vaccin antigripal, la finele anului trecut a suplimentat numărul dozelor cu peste 100.000. Decizia extinderii campaniei a fost luată cu scopul de a preveni îmbolnăvirile în masă, cu toate că activitatea virozelor este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendința de a crește semnificativ.  “La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze, pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin”, spune ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.

 

Igiena și alimentația, ajută prevenția  

Imunizarea se realizează în cabinetele medicilor de familie sau în spitale. Sunt vaccinați gratuit  cei cu vârsta peste 65 de ani, cei cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare,  boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical și femeile însărcinate. Pentru evitarea îmbolnăvirilor, specialiștii Ministerului Sănătății recomandă și menținerea unei igiene riguroase. “Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă. De asemenea, reamintim că  medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă”, atenționează specialiștii Ministerului Să­nătății.