Secrete din farmacia naturii

După căderile masive de zăpadă și gerul greu care au pus stăpânire pe aproape toată țara, zile la rând, ne bucurăm, în sfârșit, și de câteva zile cu vreme blândă, chiar caldă pentru această perioadă a anului. Variațiile de temperatură, însă, cresc numărul îmbolnăvirilor prin afecțiuni specifice sezonului.

De la banalele dureri de cap, până la răceli și tot felul de viroze respiratorii, crize de astm bronșic sau de reumatism, nevralgii și dureri dentare, toate îți provoacă disconfort și multă suferință. Evident, indiferent de natura suferinței, este indicat să mergi la medic și să soliciți un control amănunțit. Dar până ajungi la medicul de familie sau la cel de specialitate, s-ar putea să fii pus în situația de a-ți administra singur, acasă, anumite tratamente care să-ți amelioreze durerile și să-ți crească rezistența organismului în lupta cu durerile. Ce leacuri și tratamente naturale e bine să ai în „trusa de prim – ajutor” de acasă, în această perioadă a anului?

 

Lămâi, miere și nuci, pentru gripă și răceală

În plin sezon al virozelor respiratorii, antisepticele și analgezicele naturale nu trebuie să-ți lipsească din casă. Lămâile, mierea de albine, ceapa, usturoiul, nucile, portocalele, kiwi, varza, broccoli sunt indispensabile în cazul durerilor de cap, simptomelor gripale și răcelilor. Acestea au un conținut bogat de vitamina C, vitamină care luptă cu orice fel de infecții, ajutând, astfel, întărirea sistemului de apărare al organismului în fața virozelor respiratorii și a tuturor bolilor de sezon. Și cartofii cruzi, dați prin răzătoare și aplicați local, sub formă de cataplasmă, decongestionează căile respiratorii, calmează durerile de gât și tratează tusea.

Varză și ardei iute, pentru durerile de cap

Un pahar de lapte cald, băut dimineața, doi-trei căței de usturoi consumați în stare proaspătă și o frunză de varză pusă pe frunte ameliorează durerile de cap. Un alt remediu este masajul ușor în interiorul degetelor mari de la picioare și, ulterior, să plasezi un leucoplast cu ardei iute între degetul mare și următorul deget.

 

Usturoi, pentru nevralgii

Durerile cauzate de in­flamarea sau lezarea unui nerv ar putea fi ameliorate, ușor, cu usturoi. Prăjește usturoi în ulei vegetal obișnuit și aplică uleiul călduț, prin frecții locale. Și usturoiul mărunțit, adăugat într-o lingură de miere de albine și consumat după masă, constituie un bun remediu. Se recomandă în special pentru crizele de sciatică și gută.

 

Scoarță de salcie, pentru dureri osoase și musculare

Frunzele de varză, zdro­bite și aplicate direct pe zona dureroasă, în asociere cu băile calde cu decoct de tătăneasă sau scoarță de salcie, tra­tează cu succes durerile musculare. Scoarța de salcie este și un antifebril excelent. Mărunțită bine până se obține un fel de pulbere și luată cu puțină apă, ameliorează durerile osoase și musculare. 

 

Ghimbir și ulei de eucalipt, pentru durerile de spate

Varza proaspătă încălzită bine și așezată pe zona dureroasă este cea mai eficientă în cazul durerilor de spate și de coloană. Uleiul de eucalipt, amestecat cu ghimbir pasat ca un piure, are proprietăți calmante, în cazul contracturilor musculare, întinderilor musulare și durerilor de coloană. Un bun adjuvant în tratarea durerilor de spate, în spondiloză, lombosciatică, discopatie, este și usturoiul. Poți să-ți faci masaj pe zona dureroasă cu usturoi zdrobit amestecat cu ulei de cocos, încălzit pe baie de aburi.

 

Sfaturi utile pentru sănătatea ta

Atenție! Tratamentul medicamentos se ia numai la recomandarea specialistului!

 Dacă în paralel cu tratamentele naturale iei și medicamente, e bine să știi că, orice medicament ai avea în casă, trebuie luat numai la nevoie și doar la recomandarea medicului. De aceea, trebuie să ai scris pe ambalaj modul de administrare al produsului. Pentru a evita reacțiile adverse, explică-i specialistului care-ți recomandă medicamentele respective, ce simptome ai, cu ce alte boli ești diagnosticat și dacă mai urmezi alte tratamente. De asemenea, dacă ești însărcinată, este important ca medicul prescriptor să cunoască acest lucru. Spune-i și în ce perioadă a sarcinii te afli. Și pentru copii există indicații speciale. De aceea, înainte să-i recomande un produs farmaceutic, specialistul trebuie să cunoască manifestările și istoricul medical al copilului.

 Medicamentele îți pot irita stomacul

Atenție! Niciun medicament nu se ia pe stomacul gol. Produsele farmaceutice se administrează numai după masă pentru că pot irita stomacul, cauzând sângerări digestive. De aceea, se și administrează numai atunci când organismul nu are suficientă imunitate ca să poată lupta singur contra suferințelor și nici terapiile naturale nu întăresc prea mult imunitatea.