Lideri locali ai PSD sunt nemulţumiţi că vor rămâne fără pensiile speciale, după ce Curtea Constituţională a respins legea, unii reproşându-i lui Liviu Dragnea că orice proiect susţinut de el „a picat sau a fost făcut praf“ de CCR, urmând să ceară majorarea salariilor la şedinţa Ligii Aleşilor PSD.

Contactaţi de Mediafax, liderii locali ai PSD au  evitat să facă declaraţii oficiale pe acest subiect, dar au admis că există nemulţumiri.

„Să nu uităm că legea asta este făcută de parlamentari, care au vrut să îşi acopere pensiile lor (pensiile speciale pentru parlamentari n.r.). Nu au vrut niciodată să treacă, de aia au lăsat o şopârlă în lege, ca să aibă motiv CCR-ul să o respingă“, a declarat un lider judeţean al PSD, care a dorit să rămână anonim.

În schimb, alţi lideri au fost mai tranşanţi şi l‑au acuzat direct pe Liviu Dragnea, de joc dublu. 

„Dragnea a tot spus că sprijină această lege. Uitaţi-vă că, din 2012 încoace, orice proiect susţinut de Dragnea a picat sau a fost făcut praf de judecătorii de la Curte“, a declarat un alt lider judeţean al PSD, referindu-se la Legea descentralizării, susţinută şi promovată de Liviu Dragnea, dar respinsă, de asemenea, cu unanimitate, de Curtea Constituţională.

 

Dezbateri la Ligă

La începutul lunii aprilie, va avea loc Liga Aleşilor Locali ai PSD, prilej in care va fi dezbătut şi subiectul pensiilor speciale. „Niciodată nu s-au discutat astfel de lucruri la Ligă. Nu s-a dorit, pentru că din partid s-a forţat includerea subiectului pe Ordinea de zi“, a comentat, nemulţumit şi…anonim, un alt lider PSD.

 

Dacă pensii speciale, nu, măcar salarii mai mari

Președintele UNCJ, Marian Oprișan, a declarat, pentru Mediafax, că s-a trecut deja peste subiectul pensiilor speciale, însă a explicat că va susţine, în interiorul PSD, legea salarizarii unitare, care ar aduce o creștere a salariilor pentru aleșii locali.

 

„Nu poţi să plătești salarii de mizerie în administraţia locală și să ai pretenţia unui act administrativ curat și să  îndepărtezi corupţia. Nu poţi, pentru că sumele cu care lucrează acești oameni sunt foarte mari, iar presiunea asupra tuturor este imensă“, a spus Oprișan. „Eu le‑am spus colegilor mei să se gândească totuși că primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri și foarte puţine drepturi. Ei sunt consideraţi funcţionari publici, însă nu au drepturile pe care le au funcţionarii publici“, preciza și Liviu Dragnea, în contextul adoptării legii pensiilor speciale pentru aleșii locali. Dacă legea pensiilor speciale pentru aleșii locali trecea de Curtea Constituţională a României (CCR), primarii, viceprimarii, președinţii și vicepreședinţii de CJ ar fi putut primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei. Însă CCR a respins, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege și a admis astfel sesizarea de neconstituţionalitate a Guvernului Cioloș. În același timp, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost promulgată, fără a fi atacată la CCR.