Vești bune de la APIA

APIA a anunțat că a trimis în teritoriu un set nou de liste cu fermieri care au trecut de etapa controlului administrativ. Este un pas înainte făcut pentru autorizarea la plată a cestor fermieri. 

Lista cuprinde agricultori care exploatează pâ­nă-n 10 ha și care nu au solcitat și plăți în zootehnie. Etapa de control administrativ este extrem de importantă în procesul de autorizare. În această etapă sunt eliminate și erorile care apar în dosarele de plată ale fermierilor sau pe care le generează sistemul informatic. 

Subvenții de 1,3 mld. euro

Pentru anul 2015, bugetul estimat se ridică la 1,6 miliarde de euro, care se vor împărți la cei 943.454 de fermieri care au depus cererea unică de plată în 2015. Dintre aceștia 715.000 fermieri români au fost eligibili pentru plata avansului pe suprafață, dar, din diferite motive, unele legate de modul de autorizare a plăților în avans, doar 602.159 de agricultori români au primit cei 53 euro/ha, avansul pe suprafață. APIA le-a virat acestora, la sfârșitul anului trecut, 255.448.678,85 euro. Ceilalți 112.841 de fermieri au rămas pe dinafară.

 

Ce plăți mai are de făcut APIA și care este valoarea lor

Odată finalizate controalele administrative, Agen­­­­­­ția de Plăți și Inter­ven­­ție în Agricultură mai are de efectuat următoarele plăți:

Plata unică pe suprafață (SAPS) –  77,42 euro/ha;

Plata pe înverzire – 53,90 euro/ha;

Plata redistributivă – 5 euro/ha  între 1 ha și 5 ha, 46,75 euro/ha între 5 ha și 25 ha;

 

Plata pentru tineri fermieri – cca. 19,35 euro/ha. Această plată este încasată doar de fermierii care au vârsta până-n 40 de ani și care s-au instalat ca șefi de exploatație.
Totodată, fermierii vor pri­mi și Ajutorul național tranzitoriu (ANT) pe su­pra­față, a cărui valoare va fi de circa 14 euro la hectar. Este singura componentă a subvenției pe suprafață plătită de la bugetul de stat. Această plată se acordă în sistem regresiv, scade cu aproximativ 5 la sută în fiecare an. De asemenea, Agen­­­­­ția de Plăți și Inter­ven­ție în Agricultură va trebui să le achite fermierilor, până la 30 iunie 2016, sprijinul cuplat în sectorul vegetal și-n cel zootehnic și ajutorul de minimis pentru sectorul lap­telui și sectorul cărnii de porc.