Copăceni. În buna rânduială, onestă, a faptelor

„Va fi aceeaşi formulă, a întregii mele echipe de acum”, spune el. Apoi, după două secunde de gânduri din spatele privirii, adaugă: „Da, candidez pentru un mandat nou, la primărie”. Vicele Podaru – sau Petre – cum îi zice Ionuţ zâmbeşte. Se privesc în ochi şi încuviinţează asta, unul pentru altul. Dar şi pentru sine. Argumentele deciziei? Sunt adunate în realitatea lucrurilor înfăptuite, din ultimii 3-4 ani. Cu atât mai mult, perspectiva lor. În rândurile următoare, aflaţi cum s-au petrecut şi cum vor fi ele cârmuite, în viitor. 

Aşezarea numără peste 3.000 de locuitori, în aproximativ 1.000 de gospodării, răspândite pe 18 kmp. Deşi comunitatea de aici e veche de secole – organic, nu i se cuvine imaginea rural-pastorală, uitată într-un univers idilic. De ce? Pentru că ea trăieşte în miezul zonei metropolitane dinamice, în plină modernizare. La numai 18 km de Capitală.

 

Copăcel, Copăceni!

Administrativ, comuna e cea mai tânără din Ilfov. Are numai 11 ani de viaţă independentă. La 24 martie 2005, Parlamentul i-a decis existenţa de sine stătătoare, prin separarea de comuna 1 Decembrie.

Dar începutul drumului ei spre civilizaţie e anevoios. Copăceni are un buget local mic. De puţin timp, a scăpat de datoriile şi penalităţile unui trecut confuz, uneori dubios. Iar investiţiile recente le-au adus multor locuitori o viaţă mai bună. Exemple? Asfaltări, amenajări de trotuare şi podeţe, iluminat stradal, sistem public de supraveghere video, staţia de tratare a apei potabile cu reţelele ei noi de distribuţie, cât şi cele de gaze naturale, care acoperă 90 % din necesar etc. Sunt şi alte reuşite, veţi vedea.

Cum au fost posibil de realizat, într-un timp scurt şi cu un buget redus? Răspuns: din 2012, Copăceni a avut şansa unei gospodăriri bine chibzuită şi cinstită a banului public, drămuit cu picătura. Plus munca tenace şi vânarea momentului oportun de acţiune.

 

Obligaţia dezvoltării

Cu ce începe? Un prim reper poate fi decizia lui Ionuţ Marin şi al echipei să nu abandoneze proiectele începute. Elementele definitorii sunt experienţa şi onestitatea în administrarea priorităţilor comunităţii. Iar realizările sunt vizibile. 

Cu ce continuă? Cu finalizarea tuturor investiţiilor, prevăzute în bugetul local pentru 2016. Apoi, cu proiectele de până în 2020. Nimic nu va fi neglijat. Sunt programe ambiţioase, stabilite pe urgenţe şi priorităţi. Iar oamenii trebuie să le cunoască. 

Buget mai mic ca anul trecut

El e de 1.670.000 lei, pentru acest an. Cu ­vreun milion de lei mai puţin decât în 2015. E o realitate drastică. Primarul afirmă că „Fondurile fiscalizate ale anului trecut au fost colectate la bugetul local mai bine ca niciodată”. Pentru 2016, ele s-au mărit. Dar nu din pricina administraţiei locale, ci  exclusiv din cauza noilor prevederi ale Codului Fiscal.

Sistemul de canalizare – o urgenţă

Primarul Ionuţ Marin spune: „Infrastructura e în prim-planul eforturilor noastre. Iar sistemul de canalizare e urgenţa lui. De aceea, i-am alocat aproape 40% din bugetul local.

Până acum, canalizarea noastră a fost zero. Niciun metru de reţea. Am însă o veste bună: în urmă cu 14 zile am demarat lucrările la proiectul sistemului public de preluare a apelor uzate menajere şi staţiei de epurare. E semnat cu Administraţia Fondului de Mediu. Investiţia are termenul final în toamna lui 2017.  Până atunci, va trebui să instalăm 4,9 km de conducte. Pentru alţi 6 km de reţea vom avea sprijinul S.C.Euro Apavol. Staţia se va construi în zona str. Ecluzei. Până în 2020, vom finaliza toată canalizarea comunei”, afirmă el.

 

Priorităţi ale bugetului

Dintre ele, cele mai importante sunt: o extindere de şcoală, prin construcţia unui corp de clădire, cu săli de clasă, o bibliotecă şi laboratoare moderne; optimizarea transportului elevilor, adecvat ţinerii cursurilor într-un singur schimb, dimineaţa; amenajarea bazei sportive; pietruiri şi asfaltări de drumuri; extinderea iluminatului public; forarea de puţuri pentru apă; amenajarea trotuarelor şi pavarea altor spaţii ale comunei.    

 

Făgăduieli, împliniri şi hotărâre

Primăvara la Copăceni e mai frumoasă ca în alte locuri. Alături de sinceritatea celor întâlniţi. Un detaliu? Iată-l: promisiunile făcute oamenilor de către Ionuţ Marin le-a înfăptuit după ce le-a solicitat încrederea, în 2012. Mai puţin făgăduiala în legătură cu transportul în comun, spre şi din Capitală. A crezut că poate. Dar, asta n-a ţinut de puterile şi buna lui pricepere. În rest, faptul că s-a decis să rămână la lucru  pentru oamenii din Copăceni poate avea un rezultat „ori aşa…ori aşa”, cum a zis el.  Şi are dreptate. Ei vor decide într-un singur fel. Num’aşa! Vom reveni.