Directorul general adjunct al APIA a explicat motivele pentru care aproximativ 53.000 de fermieri români sunt blocați la plata subvențiilor, chiar dacă nu fac parte din eșantioanele de control. Este vorba despre agricultori care nu vor încasa sume spectaculoase din subvenții.
Fermierii mici, cu exploatații sub 10 ha, sunt cei care compun majoritatea în agricultura din România. Subvențiile pe care le încasează nu sunt uriașe și mulți dintre ei s-ar aștepta să nu fie nicio problemă care să stea între ei și bani. Conducerea APIA îi contrazice la acest punct. Sunt multe chestiuni care se pun de-a curmezișul și care trebuie rezolvate în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).
● Transferul de exploatație – în cazul transferului de exploatație, la fermierii mici situația este mai nuanțată. Plata pentru micul fermier este o sumă din mai multe scheme de plată pe care fermierul le accesează din FEGA. În cazul în care transferul de exploatație se face între doi mici fermieri sau între doi fermieri, unul care este înregistrat în schema de mici fermieri și unul care nu este, lucrurile se complică. Este o situație în care plata trebuie gândită în așa fel încât să se plafoneze la 1.250 euro (maximul sumei acordată pentru schema de mici fermieri). „Sunt 7 sau 8 situații pe care le-am reglementat împreună cu colegii de la direcția de specialitate, pentru a fi implementate în sistem aceste reguli”, spune Horumbă.
● Sancțiuni multianuale în sectorul vegetal – există fermieri de la care trebuie recuperate sancțiunile multianuale și porțiunea de aplicație care ține de autorizarea plăților este încă în testare. „Este vorba despre fermierii cărora, în anii trecuți, li s-au calculat sancțiuni multianuale și acum trebuie recuperate. Sunt 7.100 de fermieri în această situație”, precizează oficialul APIA.
● Sancțiuni multianuale pe schemele de zootehnie – aceste sancțiuni trebuie, de asemenea recuperate.
● Sprijinul cuplat – „Sunt situațiile în care fermierii care au dreptul la schema pentru micii fermieri (maxim 1.250 euro/exploatație/an, pentru agricultorii care lucrează până-n 7 ha) au solicitat și sprijinul cuplat. În cazul acesta, sprijinul cuplat fiind calculat și plătit din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), la momentul acesta nu avem cuantumul final al plății ca să știm cum trebuie să plafonăm ca să ajungem la maxim 1.250 de euro. Sunt circa 8.700 de fermieri în această situație”, arată Horumbă.
● Bifă greșită în cererea de plată – Mai sunt fermieri care în cererea de plată și-au pus bifa de mic fermier, solicitarea schemei de mici fermieri, și după aceea au venit cu retragere din schema respectivă de mic fermier. Și aici apar niște probleme la autorizarea lor la plată.
● Erori în declarația de suprafață – există fermieri care au erori în ce privește declararea pe același amplasament a terenurilor necultivate. Începând cu anul 2015, există restricția de a nu putea să declari teren necultivat pe aceeași parcelă, în același amplasament, mai mult de un an. APIA a trebuit să dezvolte un control administrativ special pentru aceste situații. Majoritatea acestor fermieri au fost deblocați pe 28 aprilie 2016, potrivit reprezentantului APIA.