Noi reglementări în domeniul achizițiilor publice

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că a fost elaborat un nou pachet legislativ cu privire la sistemul de achiziții publice. Reforma sistemului este cerută de Uniunea Europeană, iar termenele impuse de aceasta trebuie respectate cu strictețe.

Nerespectarea acestor termene va atrage după sine suspendarea automată a plăților pe toate programele cu finanțare europeană, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în cadrul conferinței de bilanț a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). „Reforma sistemului de achiziții publice este o condiționalitate ex-ante care se aplică tuturor programelor cu finanțare europeană, pe perioada de finanțare 2014 – 2020. Nerespectarea termenelor duce la suspendarea automată a plăților pe toate programele cu finanțare europeană”, a declarat Dragu.

 

Noua legislație, elaborată de ANAP

Potrivit Ancăi Dragu, noua legislație privind achizițiile publice a fost elaborată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și se află în proces de aprobare în Parlament. „Sperăm ca în termen foarte scurt pachetul să fie finalizat, astfel încât să putem continua activitatea de implementare până la sfârșitul anului”, a explicat ministrul Fi­nan­țelor. Ministrul Finanțelor a făcut și unele precizări cu privire la principalele elementele noi aduse de reforma în domeniul achizițiilor publice. Una dintre modificări se referă la faptul că va dispărea criteriul de atribuire „prețul cel mai scăzut”. „Acest criteriu ne-a dat foarte multe bătăi de cap, pentru că, în multe situații, ceea ce este cel mai ieftin nu este și cel mai bun. Este nevoie de mai multe criterii, pentru ca achizițiile să fie un succes, astfel încât să cheltuim în mod eficient banii”, a arătat șeful MFP.

 

Transparență în cheltuirea banilor publici

Potrivit ministrului Finan­țe­lor, noul sistem va asigura o transparență în ceea ce privește cheltuirea banilor publici. To­todată, acesta propune o abordare a cheltuielilor din banii de la buget ca și în mediul privat. Un alt principiu urmărit constă în abordarea unică a surselor de finanțare. Astfel standardele pentru sumele alocate de la bugetul de stat vor fi ridicate la nivelul celor pentru fondurile europene. „La fondurile europene exigențele sunt mai mari. De ce nu am aplica același exigențe și la cheltuirea banilor publici?”, a mai spus ministrul Finanțelor Publice.

„Frenezia” contestațiilor va fi redusă

 

Anca Dragu s-a mai referit și la o problemă care a adus multe neajunsuri, în ultimii ani, acestui domeniu, și anume contestațiile la licitații. Astfel, noua legislație își propune să reducă „frenezia contestațiilor prin introducerea notificării obligatorii”. În același timp, atât modul în care vor fi cheltuiți banii, dar și caietele de sarcini vor fi verificate cu mai multă vigilență. Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș, noul pachet legislativ referitor la achizițiile publice ar putea fi adoptat în a doua jumătate a lunii aprilie.