Campionatul European de Fotbal, Franța 2016

Mai sunt doar câteva zile până la primul meci al echipei de fotbal a României, de pe 10 iunie, cu Franța, țara organizatoare. Naționala a fost prima dintre echipele participante care a ajuns, duminica trecută, în Hexagon, la Clairefontaine, unde va fi „cartierul general” al tricolorilor.

În momentul în care a aterizat pe aeroport, delegaţia naţionalei a fost preluată de forţe impresionante de ordine, care s-au asigurat că Iordănescu și compania nu întâmpină nicio problemă. A fost un moment dezamăgitor pentru fanii veniţi
să-i aștepte pe tricolori, iar măsurile de securitate sunt la fel de stricte și în jurul castelului în care sunt cazaţi fotbaliștii lui Iordănescu. Odată ajunsă în cantonamentul de la Clairefontaine, naționala României a susţinut și primul antrenament sub comanda lui Anghel Iordănescu.

 

Dănuț Lupu  este pesimist

Bineînțeles, primele comentarii, dar și primele probleme, nu au întârziat să apară. Sunt voci care afirmă că tricolorii nu vor face mare scofală în Franța și că Iordănescu nu a făcut bine că a renunțat la 5 jucători în formă, în ultima perioadă. Fostul internațional român Dănuț Lupu este convins că jucătorii noștri nu vor depăși faza grupelor. „Să mă scuze nea Puiu, nu știu de ce, dar pe 20 o să spună că doctorul și bucătarul au fost de vină”, a spus  Dănuț Lupu, la Dolce Sport.

Keșeru vs. Maxim

Puiu Iordănescu l-a preferat pe Claudiu Keșeru, jucător mai experimentat, care a jucat și în Franța, lui Alexandru Maxim, deși au existat o serie de informaţii conform cărora atacantul lui Ludogorets nu va merge la Euro. Totodată, generalul nu i-a mai convocat la lot nici pe Alin Toșca, Adrian Ropotan, Andrei Ivan și Ioan Hora.  „Le mulțumesc tuturor jucătorilor care au participat la stagiul de pregătire din Italia, precum și cluburilor la care aceștia evoluează. Îmi pare nespus de rău că a trebuit să renunț la cinci jucători. Împreună cu conducerea Federației Române de Fotbal am decis ca acești cinci fotbaliști să fie invitații noștri în Franța, pe durata Campionatului European”, a declarat selecționerul Anghel Iordănescu.

 

Alibec și Andone
au probleme

După cum se știe, Denis Alibec a plecat în Franța cu probleme medicale, el având un deget de la o mână fracturat. Lui i s-a adăugat și Florin Andone, care și-a fracturat și el un deget de la mâna dreaptă, în amicalul cu Georgia. Din acest motiv, selecționerul Iordănescu are emoții. El așteaptă o decizie din partea comisiei medicale de la Euro în privinţa celor doi tricolori, care ar urma să joace cu mâna bandajată, dar nu vor fi probleme. Ambii vor purta bandaje de culoarea echipamentului de joc, învelite în spumă, pentru a nu risca să își lovească sau să își accidenteze adversarii. Nici Chiricheș nu se află la potențial maxim. Și el a suferit o accidentare ușoară și se antrenează separat. Oficialii români spun, însă, că el va fi recuperat complet până la meciul cu Franța.

 

Un lot experimentat

România are una dintre cele mai experimentate echipe de la Euro 2016. Media de vârstă a lotului de 23 de jucători este de 28,3 ani. Pe compartimente, linia de mijloc a României are o medie de 30 de ani, iar cea a fundașilor este de 28,5 ani. În atac, media este de 26,3 ani, iar când vine vorba de portari este de 28,3 ani. Pe de altă parte, media de vârstă a lotului Franţei este de 27,3 ani. Spania (27,6), Italia (28,4), Germania (25,5) și Anglia (25,3). Acestea sunt echipele care sunt cotate cu cele mai mari șanse la câștigarea trofeului.

 

Vineri 10 iunie

Franța — România (Stade de France — Saint-Denis, 22,00, ora României)

Sâmbătă 11 iunie

Albania — Elveția (Stade Bollaert-Delelis — Lens, 16,00)

Miercuri 15 iunie

România — Elveția (Parc des Princes — Paris, 19,00)

Franța — Albania (Stade Velodrome — Marsilia, 22,00)

Duminică 19 iunie

Elveția — Franța (Stade Pierre Mauroy — Lille, 22,00)

 

România — Albania (Stade de Lyon — Lyon, 22,00)