E clar. Rezultatul penibil de la alegerile locale de la București a transformat fuziunea PNL-PDL într-o mișcare browniană extrem de intensă. Membrii acestui partid, care seamănă mai mult cu cioburile dintr‑un caleidoscop, decât cu un monolit, par din ce în ce mai nemulțumiți de conducerea bicefală a PNL. Ei o acuză de incapacitatea de a gestiona corect acțiunile politice ale partidului, de o lipsă totală de coerență, de decizii, dacă nu dezastruoase, cel puțin penibile. O harababură totală domnește la vârfurile PNL și în mintea celor doi copreședinți, care dau semnale că trăiesc într-o lume care nu are nicio legătură cu realitatea. Suferă, zic eu, de „cecitate politică”. În aceste condiții, partidul ăsta, încă „necoagulat” pe deplin, se clatină serios. Te doare mintea când îi vezi pe Gorghiu și Blaga îmbătându-se cu apă rece și clamând cu mândrie că PNL a obținut cele mai bune rezultate, din istorie, la algerile locale(!?!).  Da’ Bucureștiu’, cât vă costă Bucureștiu‘?… Să pierzi încrederea unui bazin electoral de vreun milion și ceva de votanți de dreapta nu-i de colea!

Mai mult, cele două capete de la vârful PNL înăbușă, în cel mai pur stil stalinist, orice critici venite de jos, chiar dacă acestea apar din gura unor membri destul de importanți ai partidului, cum ar fi Toader Paleologu sau senatorul Cristian Bodea. De unde o veni cuvântul liberal? De la libertate, cumva? De exprimare, în primul rând?

 Paleologu îi acuză pe Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Cristian Bușoi, Teodor Atanasiu și Cezar Preda „că au dat Bucureștiul pe mâna PSD, și vor duce PNL-ul sub 8% în București, cu consecințe evidente pentru rezultatele din tot restul țării”. Și pentru că cine nu e cu noi este împotriva noastră, îl excludem din partid, decizie pe care Paleologu o cataloghează drept o „imbecilitate piramidală”. Una dintre aceste imbecilități a emis-o și „faraonul” Blaga (dacă tot vorbim de piramide). El vizează la cai verzi pe pereți. Citiți și vă cruciți: „Va trebui să intrăm în campania electorală cu un premier al PNL, pe care să-l susțină PNL. (…) Poate fi și domnul Predoiu. Oricine poate fi, dacă îl desemnează partidul”, afirmă Blaga. Și cine ar susține acest guvern, dle Blaga? Aveți cumva majoritate parlamentară și noi nu știm? Sau vă va susține Dragnea et comp.? Alo, domnu’ Blaga, treziți-vă!

În fine, celălalt critic al conducerii liberale, Cristian Bodea, scoate la iveală „mașinațiuni” subterane, menite să decapiteze hidra bicefală de la conducerea PNL. Spune el că, în interiorul partidului, se vehiculează două nume pentru preluarea șefiei PNL, vicepremierul Costin Borc, sau chiar premierul Sebastian Cioloș (!?!).

Așadar, gâlceavă mare, în PNL. Asta în condițiile în care fuziunea se desfășoară cu greutate, de aproape doi ani, și mai există filiale „nefuzionate”, care au câte doi vicepreședinți, ca și la „centru”. Prin urmare, părerea mea că ar trebui încercat cu Super Glue. Ar fi mult mai eficient…

În concluzie, dacă această stare de lucruri continuă, liberalii vor avea un viitor sumbru: cu acest stil dezastruos de a face politică, PNL le va croi social-democraților, încet dar sigur, un drum neted către câștigarea alegerilor din toamnă…