Guvernul stimulează construcția de case ecologice

Guvernul României dorește să-i stimuleze financiar pe românii care își vor construi sau renova locuințele cu materiale ecologice și vor folosi surse de încălzire care folosesc energie regenerabilă. În acest scop, Ministerul Mediului a creat două programe – Casa Verde Clasic și Casa Verde Plus – care au fost lansate în dezbatere publică, săptămâna trecută.

Prima componentă a programului lansat în dezbatere publică, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energii regenerabile.

 

Finanțare între șase și opt mii de lei

„Prin acest program, românii pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire pe care le au acasă cu cele care utilizează energie regenerabilă, respectiv panouri solare sau pompe de căldură. Pentru panouri solare, populaţia primește o finanţare de 6.000 de lei, este suficientă pentru achiziţia unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. Am alocat pentru populaţie 50% din bugetul total al programului, (…) care însumează 138 de milioane de lei. Acestă sumă va fi distribuită unitar, în toate judeţele ţării, iar populaţia va depune și va semna contractul de finanţare la Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţul respectiv”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.  Pentru cei care își vor monta pompe de căldură, Ministerul Mediului propune decontare până la 8.000 de lei, ceea ce poate reprezenta aproximativ 70-80% din costul de cumpărare și instalare.

 

Subvenții și pentru UAT-uri

Programul prevede finanţare și pentru administraţiile locale care vor investi în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de căldură, sau sisteme care utilizează biogazul, pentru a produce energie electrică. Astfel, localităţile cu peste 100.000 de locuitori ar putea accesa până la 4 milioane de lei, cele care au între 50.000 și 100.000 locuitori pot beneficia de o finanţare maximă de trei milioane de lei, așezările cu o populaţie cuprinsă între 20.000 și 50.000 de persoane pot primi cel mult două milioane de lei, iar localităţile care numără între 2.000 și 20.000 de oameni ar putea beneficia de cel mult un milion de lei. Și administraţiile locale ale comunelor sau satelor, care au mai puţin de 3.000 de persoane, vor putea accesa până la 500.000 de lei, pentru a monta panouri fotovoltaice sau pompe de căldură.

 

40.000 lei – finanțare prin Casa Verde Plus

 

A doua componentă a proiectului de finanţare este programul Casa Verde Plus. Persoanele fizice care își construiesc sau renovează locuinţele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum și sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie și durată de viaţă superioară ar putea primi o finanțare de până la 40.000 de lei. Și instituţiile statului care au în administrare școli, grădiniţe, policlinici și spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte ar putea accesa fonduri prin programul Casa Verde Plus. Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, sumă care nu trebuie să depășească 90% din valoarea totală a proiectului.