MADR a anunțat că, în urma validării a două unități de abatorizare din județele Călărași și Bistrița-Năsăud de către specialiștii turci, România poate exporta carne de vită în Turcia. Până acum, din momentul aderării la UE, țara noastră nu a avut acces pe această piață. Cauza principală pentru care Turcia refuză importul de bovine vii și carne de vită a fost boala vacii nebune, sau encefalopatia spongiformă bovine (ESB). „Recent, în contextul demersurilor pentru aderare, Turcia și-a revizuit punctul de vedere și a deschis exporturile pentru câteva state din UE. România a reușit, după un tur de forță, să obțină și de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) statutul de țară cu risc scăzut la ESB”, a precizat ministrul Agriculturii. În context, Irimescu consideră că trebuie schimbată puțin politica MADR pe acest segment, pentru încurajarea producătorilor să îngrașe vițeii până la o greutate optimă, pentru că aduce mai multă plusvaloare la export. „Trebuie să schimbăm un pic politica ministerului pe acest segment, să dăm stimulentul pentru viței în două etape, adică ceva dacă l-a dus la 300 de kilograme și încă o plată dacă ajunge la 600 de kilograme”, susține Irimescu.