Zilele trecute am avut de făcut o deplasare în zona Afumați, așa că am apucat-o pe DJ 100. Cum am virat la dreapta, în Ștefănești, am avut o surpriză plăcută: asfaltul era ca-n palmă, iar drumul marcat „zeiss”, cum se spune. O adevărată plăcere să te deplasezi cu mașina pe o astfel de șosea.

Ajunși în comuna Afumați, ne-am oprit la primărie să aflăm cine se află în spatele acestei realizări. Pentru că, putem spune, fără să exagerăm, că este un drum de nota 10. Cum arată, de altfel, și drumul județean 602, de la pasajul peste A1 și Ciorogârla, tronson reabilitat, la rândul lui, de curând.

 

Afumățenilor le stă bine cu drumul…

… reabilitat și modernizat. Proiectul, ne-a spus primarul Gabriel Dumănică, a fost inițiat de Consiliul Județean Ilfov și președintele Marian Petrache, în urma solicitărilor făcute de Primăria Afumați, ca urmare a sesizărilor cetățenilor din comună, care locuiesc de-a lungul acestui drum. Astfel, s-a realizat decopertarea și reabilitarea covorului asfaltic, amenajarea de trotuare pe ambele părți ale DJ100 (Afumați-Ștefănești), podețe de acces la proprietăți, șanțuri betonate și casetate, subtraversări pentru apa pluvială. Totul, pe o lungime de 3,946 km, de la km 12+860 la km 17+506. De asemenea, s-a realizat și o lărgire a carosabilului, prin asfaltarea acostamentului, care anterior era doar pietruit. Totodată, cu ocazia lucrărilor de reabilitare a DJ 100, a fost refăcută și o parte din canalizare, pe porțiunea în care drumul străbate comuna Afumați. „Este o lucrare completă și complexă. O lucrare «de oraș»”, a caracterizat primarul Gabriel Dumănică această investiție. Edilul mai spune că atât el cât și locuitorii din Afumați sunt mulțumiți de modul în care s-a lucrat și de rezultat. Și, pentru că tot am ajuns să vorbim despre calitatea superioară a lucrărilor, să amintim și numele constructorului, SC Grand Construct Utilaje SRL,  care, în ciuda unor greutăți apărute pe parcurs, a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul, pe data de 28 octombrie 2016. „Noi, afumățenii, dorim să-i mulțumim, pe această cale, președintelui CJ Ilfov, Marian Petrache, că ne-a ascultat solicitarea de a moderniza acest drum”, ne-a mai spus primarul din Afumați.

 

Prin noi înșine…

Această lucrare se adaugă investițiilor în reabilitarea și modernizarea drumurilor din Afumați, realizate de primărie și Consiliul local, cu eforturi financiare proprii. Astfel, de curând, au fost finalizate lucrările de asfaltare pe strada Nichita Stănescu, din zona Deal, cartierul de tineret. „A fost creat, în acest mod, un inel care face legătura între străzile Albăstrelelor, Mihai Eminescu și Islazului. Această stradă face parte dintr-o serie de proiecte ce cuprind mai multe străzi ce urmează a fi reabilitate și modernizate: Pinului, Sf. Gheorghe, Revoluției, Teiului, Fermei, Mircea Vodă, Dacia, Domnița Ralu, Belșugului, care se află în diferite faze de proiectare, de finalizare a documentațiilor și obținerea aprobărilor necesare execuției lucrărilor”, ne-a precizat Gabriel Dumănică.

 

Drumurile noastre…

Pe teritoriul județului Ilfov sunt 31 de drumuri județene care însumează o lungime de 389,6 km. Totodată, Ilfovul este străbătut de 3 autostrăzi(A1, A2, și A3), 7 drumuri naționale principale și unul secundar – DN1A.