UPDATE 16.24. Ordonanța de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

”Act nr. 14/05 Februarie 2017 Ordonanţă de urgenţă privind abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată în Monitorul Oficial.

oug2

Membrii Executivului au aprobat proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. A fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017, scrie News.ro.

Actele normative pot fi abrogate de către autoritatea emitentă în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial și data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, a explicat pe Facebook Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională până anul trecut.

Ordonanța de abrogare adoptată duminică trebuie să între în procedură parlamentară.

„Dacă există un proiect de lege pentru abrogarea acestei ordonanțe, care să fie trimis către Parlament, cred că este varianta cea mai bună, din punctul meu de vedere”, a spus duminică ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Grațiela Gavrilescu.

Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicităţii stenogramele şedinţei din 18 mai 2016 când guvernul Cioloş a modificat cele două coduri şi a şedinţei în care guvernul Grindeanu a făcut acelaşi lucru pe 31 ianuarie.

În ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat că premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat să-şi  facă o evaluare a activităţii şi a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului.