Un studiu privind două dintre substanțele utilizate în parfumurile așa-numite afrodiziace s-a dovedit incapabil să demonstreze eficacitatea lor asupra ființelor umane.

Cele două substanțe sunt comercializate din anii 90 ca feromoni umani, chiar dacă nu există nicio dovadă științifică că situația se prezintă într-adevăr astfel. Acestea sunt vândute sub formă de parfumuri, apă de colonie sau concentrate și ar fi menite să stimuleze atracția sexuală.

Feromonii sunt substanțe chimice care joacă un rol în comportamentul sexual al animalelor. Aceștia sunt secretați de corp și recunoscuți de animalele din aceeași specie.

Studiul a fost efectuat de cercetători australieni care au expus 94 de heterosexuali (43 de bărbați și 51 de femei) la cele două substanțe timp de o zi și la un alt parfum folosit ca factor de control a doua zi.

După această expunere, persoanele participante au fost invitate să privească chipuri neutre (fără păr sau machiaj) pentru a determina dacă este vorba despre un bărbat sau o femeie, feromonii fiind substanțe care ar trebui să faciliteze această recunoaștere. De asemenea, acestea au evaluat gradul de seducție sau riscul de infidelitate plecând de la fotografiile persoanelor de sex opus.

„Rezultatele sunt concordante cu cele ale unor alte studii experimentale care sugerează că androstadienona și estratetraenolul au puține șanse să fie feromoni umani”, scriu autorii studiului.

Cercetătorii nu exclud totuși că feromonii sexuali ar putea afecta evaluarea seducției sau a infidelității, conform agerpres. Se estimează că este „foarte puțin probabil” să fie vorba de cei doi feromoni studiați.