Vegetarienii pot avea o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali, necesari organismului uman.

Cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca lucrează la un proiect de obţinere a Omega 3 dintr-o microalgă din Pacific, anunță mediafax.

Oamenii de ştiinţă români vor să obţină o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali pentru vegetarieni dintr-o microalgă din Pacific

Coordonatorul echipei de cercetare, Dan Vodnar, a declarat, că vegetarienii iau Omega 3 din sursele vegetale: nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare. Echipa pe care o conduce încearcă să obţină Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată în laborator, proiectul fiind realizat în baza unei finanţări europene de 1,5 milioane de euro.

La USAMV se derulează un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi graşi esenţiali și Omega 3. Vegetarienii iau puţin Omega 3 din sursele vegetale – nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare. “În mod normal, Omega 3 se obţine din carnea de peşte, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni, astfel încât obţinem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a spus Dan Vodnar.

Procedeul prevede o fermentaţie a glicerolului crud şi a microalgăi care durează de la câteva zeci de ore la şapte zile, iar la final se separă biomasa care este purificată şi astfel se obţine Omega 3.

„Vom integra Omega 3 în anumite cereale pentru a putea fi folosit de vegetarieni şi a vedea cum se comportă la temperatura camerei sau dacă introducem cerealele într-un iaurt. Adăugarea de Omega 3 în alimentaţie ajută creierul uman şi de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluţie cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud”, a explicat Dan Vodnar.