Senatorul liberal de Timiș Alina Gorghiu a declarat că dacă se vor adeveri suspiciunile apărute în spațiul public privind o eventuală colaborare cu fosta Securitate a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, acesta trebuie să-și dea demisia din funcție.

„Dacă se confirmă aceste suspiciuni, cred că este cazul, indiferent de cum îl cheamă pe omul respectiv, să-și dea demisia din funcție‘‘, a afirmat, potrivit Agerpres, Alina Gorghiu, într-o conferință de presă susținută la Timișoara.

Ea a punctat că din ju­dețul Timiș a pornit inițiativa privind Legea Lustrației și era destul de respectată ideea că «în statul român cei care fac poliție politică, în general, nu au ce să caute în funcții publice sau în funcții de demnitate publică».

Gorghiu a subliniat că nu vrea să se refere la un nume, ci face o apreciere de principiu.

”La fel de bine îmi aduc aminte cazul Mona Muscă, cea care, în urma unor suspiciuni de aceeași natură, a ieșit din viața politică, a ieșit din viața publică și aș vrea ca genul acesta de cazuri, indiferent de numele persoanei respective și de popularitatea persoanei respective, să nu se analizeze cu oca diferită, să existe aceeași unitate de măsură‘‘, a detaliat Alina Gorghiu.

Senatoarea liberală a mai spus că în cazul Isărescu ar dori să vadă o reacție a guvernatorului BNR, afirmând că ”deși de câteva zile există această suspiciune exprimată în spațiul public, o anchetă jurnalistică (…), nu am văzut nicio reacție nici a instituției, nici a domniei sale‘‘.

Menționăm că, săptămâna trecută, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) preciza că, în privința guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, s-a emis pe 21 mai 2002 o decizie de neapartenență/necolaborare cu Securitatea ca poliție politică, subliniind că reverificarea acestuia nu mai este posibilă.

Precizarea CNSAS a venit după ce cotidianul România liberă a publicat, în exclusivitate, informația că Mugur Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea, sub numele de cod ”Manole”. Sursa menționată a afirmat că turnătoriile lui ”Manole” vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomați, cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195, spun cei de la România liberă.

Articol apărut în nr. 342 al Jurnalului de Ilfov