Prima licență acordată în Marea Britanie pentru crearea de embrioni umani folosind o tehnică FIV cu 3 părinți
Autoritatea britanică de reglementare în domeniul fertilizării umane le-a acordat astăzi medicilor prima licență din Regatul Unit pentru a crea embrioni umani folosind o tehnică IVF (sau FIV – fertilizare in vitro) cu ADN de la trei părinți menită să prevină transmiterea unor boli genetice, relatează potrivit Agerpres, Reuters.
Acordarea acestei licențe unei echipe de medici din Newcastle, nordul Angliei, înseamnă că primul copil conceput în Marea Britanie folosind tehnica transferului mitocondrial pronuclear s-ar putea naște înainte de sfârșitul anului.
Criticii acestui tratament susțin că este un pas periculos care va duce la crearea așa-numiților „copii de designer„, modificați genetic. Echipa medicală de la Centrul pentru fertilizare din Newcastle susține însă că este încântată de decizie pentru că va putea „ajuta familiile afectate de aceste boli devastatoare”.
„Mulți ani de cercetare au dus la dezvoltarea transferului pronuclear ca tratament pentru reducerea riscului transmiterii de boli de la mame la copii”, a declarat Mary Herbert, profesor de biologie reproductivă la Centrul din Newcastle.
Tehnica implică intervenția în procesul de fertilizare pentru a înlătura mitocondrii, care acționează ca mici baterii generatoare de energie în interiorul celulelor, și care – dacă sunt deficitare – pot provoca probleme cardiace fatale, insuficiență hepatică, afecțiuni ale creierului, orbire și distrofie musculară.
Tratamentul este cunoscut sub numele de tehnica IVF cu trei părinți pentru că copiii, născuți din embrioni modificați genetic, vor avea ADN de la mamă, tată și o mamă donatoare.
Acesta este menit să ajute familiile cu boli mitocondriale – afecțiuni incurabile transmise pe linie maternă care afectează în jur de unul din 6.500 de copii la nivel mondial.
Parlamentul britanic a votat anul trecut pentru schimbarea legii în sensul autorizării tratamentului dacă și când cei care vor să-l asigure sunt gata pentru licențiere.
Autoritatea pentru fertilizare umană și embriologie (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) trebuie însă să autorizeze fiecare clinică și fiecare pacient individual înainte ca tratamentul să poată fi aplicat.
Specialiștii în fertilizare au salutat decizia. Simon Fishel, director administrativ la CARE Fertility, a afirmat că este o „veste excelentă” și „o piatră de hotar pe care toți cei din domeniu o vor considera binevenită”.
Allan Pacey, expert în fertilizare din cadrul Universității din Sheffield, a declarat că este „o zi mare pentru știință”.
Deși Marea Britanie a fost în prim-planul progresului științific și al dezbaterii etice privind tehnicile de transfer pronuclear, nu va fi prima țară din lume care va avea copii născuți utilizând tratamentul IVF cu trei părinți.
Primul copil din lume conceput prin transfer mitocondrial s-a născut în 2016, după ce medici americani care activau într-o clinică din Mexic au ajutat un cuplu iordanian să aibă un copil folosind acest tratament.