Ca în fiecare an, pe 21 martie, a fost marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. România s-a alăturat, şi anul acesta, statelor care au organizat manifestări în scopul conștientizării problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom.

 

Articol publicat în ediția tipărită a Jurnalului de Ilfov nr. 344

Vezi aici și varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/22-3.pdf

 

România a sărbătorit Ziua Mondială a Sindromului Down pentru al cincilea an, consecutiv. Pornind de la logoul “Vocea mea, comunitatea mea”, în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării, au avut loc evenimente prin intermediul cărora persoanele cu sindrom Down și cele care pledează pentru ele au avut şansa să vorbească despre greutăţile şi nevoile acestor oameni speciali. Mesajul lor a fost unul puternic, emoţionant. Per­soanele cu sindrom Down se hrănesc cu dragoste înainte de toate şi pot duce o viaţă mai bună dacă, noi toţi, ceilalţi de lângă ei, ne-am strădui să le-o oferim. De altfel, cândva, mai mulţi copii cu sindrom Down au încercat să încurajeze o viitoare mămică, îngrijorată că va da naştere unui copil cu probleme de sănătate specific acestui sindrom. Iată, mesajul emoţionant al micuţilor!

“Copilul tău va putea face multe lucruri”

“Dragă viitoare mamă, nu-ţi fie teamă. Copilul tău va putea face multe lucruri. Va putea să te îmbrăţișeze. Va putea fugi către tine. Va putea vorbi și îţi va spune că te iubește. Va putea merge la școală, la fel ca toată lumea. Va putea învăţa să scrie. Și îţi va putea scrie ţie, dacă într-o zi va fi foarte departe. Pentru că va putea, de asemenea, călători. Își va putea ajuta tatăl să își repare bicicleta. Va putea lucra pentru a-și câștiga banii. Iar cu acei bani te va putea invita la cină. Ori își va putea închiria un apartament, pentru a locui singur.”

Este nevoie de multă deschidere faţă de persoanele cu sindrom Down

Printre acţiunile de anul acesta s-au numărat activități sportive, un marș de sensibilizare, ateliere de pictură, activități artistice și recreative. În acest mod, persoanele cu sindrom Down (SD) şi aparţinătorii lor au tras atenţia societăţii şi autorităţilor că este nevoie de foarte multă deschidere faţă de ­aceşti oameni. Mai exact, s-a pus accent pe faptul că politicile guvernamentale trebuie să includă în programele lor protecţia, incluziunea, egalitatea, respectul în toate aspectele şi la toate nivelele societăţii. Manifestările de anul acesta, din Bucureşti, au fost organizate şi susţinute de Fundația Special Olympics Romania, Asociația DOWN București.

În fiecare an, o mie de copii se nasc cu SD

Peste o sută de milioane de oameni din lumea întreagă suferă de sindrom Down. Conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite, anual, circa o mie de copii se nasc cu această problemă majoră de sănătate. Boala este cauzată de prezenţa unui cromozom suplimentar atașat perechii cromozomiale 21. Din această cauză, copiii se confruntă cu dizabilitate intelectuală și fizică, dezvoltă multe alte probleme medicale asociate. Tulburările cardiovasculare, infecţiile respiratorii, tulburările oculare, dificultăţile de mers sunt doar câteva dintre problemele de sănătate cu care se pot confrunta acești pacienţi. Sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală, care nu se vindecă. a făcut parte întotdeauna din condiția umană, fiind universal prezent în toate națiile, genurile și mediile socio-economice, deși există o mare variație a acestei incidențe în întreaga lume.