Indiferent cât de mică, simplă sau mare și sofisticată este bucătăria ta, chiuveta tot se înfunda din când în când.

Ca măsură preventivă și ca să nu mai ai bătăi de cap și complicații legate de cum desfunzi chiuveta, poți și trebuie să folosești un filtru de scurgere care nu va permite resturilor, fie că sunt la chiuveta de bucătărie, fie că sunt la chiuveta din baie, să treacă și să se depună în țeava de scurgere.

Filtrul poate fi spălat la sfârșitul fiecărei zile și te va scuti de foarte multe neplăceri.
Filtrul însă nu poate opri grăsimile care sunt principală cauza care duce la înfundarea chiuvetei din bucătărie, după cum săpunul și părul sunt principală cauză pentru înfundarea chiuvetei din baie.

O data pe săptămâna toarnă apa fierbine în scurgerea chiuvetei. Apa trebuie să fie undeva până în 90 de grade Celsius. În apa clocotită poți adaugă oțet, suc de lămâie (câteva linguri) sau o poți folosi simplă.

Mirosul neplăcut emanat de chiuvetă din baie sau din bucătărie se combate tot cu apă fierbinte în care adaugi puțin detergent de vase. Metoda, aplicată constant te ferește de chiuvete înfundate, dar sunt și soluții bune pe care le poți folosi dacă trebuie să desfunzi chiuveta.

O metodă tradițională  este să folosești bicarbonatul de sodiu. Toarnă o lingură de bicarbonat pudră în gaura de scurgere, apoi 2-4 linguri de  oțet și lasă amestecul să acționeze. După 30-40 de minute toarnă doi litri de apa clocotită. De cele mai multe ori chiuvetă se desfundă perfect, fără să fie afectate țevile și o să miroasă frumos.

O altă soluție pentru situațiile în care chiuveta pare foarte blocată este o saramură făcută din 2 litri de apă clocotită și 5 linguri de sare. Soluția fierbinte se toarnă direct în scurgere și vă ajută la îndepărtarea depunerilor de grăsime. Soluția naturală care te ajută să desfunzi chiuveta este ideală și pentru îndepărtarea tuturor mirosurilor neplăcute degajate de chiuvetele înfundate.

Clasică “ventuză” sau pompă nu trebuie să-ți lipsească din locuința. Această este foarte utilă și te poate ajută să desfunzi chiuveta. Combină acțiunea mecanică a acesteia cu soluția de apa sărată sau doar cu apa fierbinte.

În ultima instanță, dacă aceste soluții naturale nu funcționează poți să apelezi la chimicale. Trebuie să știi că acestea atacă instalațiile și folosite excesiv pot eroda înainte de vreme instalațiile.