Joi, 27 aprilie, în sala C.A. Rosetti din Palatul Parlamentului, a avut loc Congresul organizației PNL Ilfov. Principalul punct de pe ordinea de zi a fost alegerea președintelui și a membrilor din organismele de conducere ale organizației.

Articol apărut în nr. 349 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

PNL Ilfov

La eveniment au participat 516 delegați (primari, viceprimari, consilieri și membri PNL din județ) din cei 576 desemnați de organizațiile locale de la nivelul localităților ilfovene. Irinel Scrioșteanu, secretar general al Organizației PNL Ilfov, i-a prezentat delegaților pe invitații din partea unor formațiuni politice și organizații PNL: senatorul Iulian Dumitrescu – președinte PNL Prahova, Nicoleta Pauliuc, senator PNL de Ilfov, Rizia Tudorache – președintele PMP Ilfov, Budai Tiberius – președintele UDMR București-Ilfov, Cristian Olteanu – președintele PNL sector 5 și Andrei Niculae – vicepreședinte PNL sector 4.

Irinel Scrioșteanu a dat apoi citire ordinii de zi: alegerea secretariatului tehnic al ședinței, cuvântul invitaților, validarea prezenței statutare, analiza activității Biroului Permanent Județean și a Comitetului Director Județean, alegerea președintelui PNL Ilfov, alegerea prim-vicepreședinților PNL Ilfov, alegerea vicepreședinților PNL Ilfov, alegerea membrilor Biroului permanent Județean, alegerea trezorierului PNL Ilfov, alegerea președintelui Comisiei Județene de Arbitraj a PNL Ilfov, alegerea președintelui Comisiei de revizie și cenzori PNL Ilfov și Diverse.

Din cuvântul invitaților

Primul care a fost invitat să ia cuvântul a fost președintele UDMR București-Ilfov, Tiberius Budai. „În primul rând, trebuie să vă spun că sunt un liberal convins. Sunt și președintele fracțiunii liberale din cadrul UDMR. Am convingerea că la alegerile viitoare forța de centru-dreapta va conduce această țară. Iar această forță de centru dreapta nu este altceva decât PNL. Am speranța că, în următorii ani, PSD să nu strice atât de mult, încât să trebuiască să lucrăm din greu pentru a reface tot ce se strică. Stânga nu e altceva decât demagogie pură, oameni care cheltuiesc fără nicio responsabilitate banii noștri, ai tuturor. Sper, ca într-un viitor foarte apropiat, PNL să aibă în mâini economia acestei țări”, a spus Tiberius Budai.

Reprezentantului UDMR i-a urmat la cuvânt Rizia Tudorache, președintele PMP Ilfov. „PNL face parte din mișcarea de dreapta. La fel, și PMP. Dacă ne gândim că facem parte din aceeași familie politică, ne ducem gândul că putem să facem și alianțe sau majorități de conjunctură, așa cum s-a-ntâmplat, în județul nostru, acum câteva luni de zile. Sunt bucuros, astăzi, că am reușit împreună cu PNL Ilfov să realizăm o majoritate pe care o consider benefică pentru mersul corect al lucrurilor în județ. (…) Vă spun că la conducerea CJ Ilfov am găsit proiecte aprobate într-o manieră foarte bună pentru județ. Am găsit proiecte în implementare, de asemenea, sunt foarte multe proiecte care se află la nivel de studiu de fezabilitate și, cu siguranță, vor fi implementate cât de curând. (…) Așa cum îl știu pe Marian Petrache, acest mandat va fi de 4 ani și, cu certitudine, vor fi multe lucruri bune, sănătoase și frumoase realizate pentru județul nostru”, s-a adresat președintele PMP Ilfov delegaților prezenți.

Marian Petrache: Membrii PNL Ilfov, au făcut lucruri bune pentru semenii lor

În continuarea lucrărilor, Marian Petrache, președintele Organizației PNL Ilfov, a prezentat o analiză a Biroului Permanent Județean și a Comitetului de Coordonare Județean. El le-a mulțumit invitaților pentru prezența la lucrări. „La început, am fost foarte puțini. Astăzi, suntem foarte mulți. Din toți cei cu care am făcut echipă, la început, puțini nu au ajuns primari. (…) Asta arată calitatea primarilor noștri și puterea acestei filiale. Dar mai puțin important este ce a fost. Cred că mai important este ce va fi. Eu am foarte multă încredere în Hubert (Thuma – n.r.) și în toți cei prezenți aici, dar și în cei care nu sunt aici dar sunt membri ai filialei noastre.

Marian Petrache a mai subliniat faptul că, în sânul PNL este nevoie de o clarificare doctrinară, esențială pentru evoluția partidului în viitor. „(…) Astăzi, în interiorul partidului, pe lângă curentul conservator-liberal, vorbim de creștin-democrație și de liberalismul civic, ca și de alte curente. Trebuie să stabilim valorile după care să ne ghidăm, pentru că numai în felul acesta putem să facem o ofertă electorală clară pentru alegătorii de dreapta. (…) Pentru a face această ofertă, trebuie să știm cine suntem noi, în primul rând. (…) Un partid modern înseamnă să prevadă evoluțiile societății și să vină cu soluții la problemele care se nasc din această evoluție. (…) Politica trebuie s-o faci doar dacă ai puterea și ești capabil să faci ceva bun pentru ceilalți. Membrii PNL Ilfov au dovedit că au această putere și au dovedit că au fost în stare să facă ceva pentru semenii lor”, a afirmat Petrache.

Schimbare de generații

Deputatul PNL Hubert Thuma, unicul candidat la funcția de președinte al Organizației PNL Ilfov, a urmat la cuvânt, după predecesorul său.

„După ani de zile în care am dovedit că suntem una dintre cele mai puternice organizații din țară, o perioadă lungă în care am dovedit că știm să facem politică, dar și administrație, astăzi suntem în etapa în care se face o schimbare de generații. Iar cel care ne-a condus până acum alege să se concentreze strict pe partea de administrație. (…) Sunt conștient că astăzi îmi asum o mare responsabilitate. Candidez pentru funcția de președinte și trebui să am cel puțin același standard pe care l-a impus Marian Petrache. (…) Obiectivul pe care mi-l asum astăzi este consolidarea organizației și sper ca în 2020 să avem și mai mulți primari decât astăzi. Avem 28 de primari aleși. Ei sunt principalele motoare ale organizației. Ne cunoaștem, am lucrat alături de ei și știu că dacă vom fi o echipă, ca și până acum, ne vom putea atinge obiectivele. Azi nu avem un guvern care să fie prietenul primarilor PNL. PSD întotdeauna a abuzat de bugetul național. Vom avea un mandat greu. Va trebui să ne descurcăm, să facem rost de bani din piatră seacă, pentru ca primarii noștri să-și respecte angajamentele luate în fața cetățenilor. Mă voi bate cu toată puterea mea pentru ca primarii noștri să‐și poată respecta promisiunile făcute în campanie. Va fi greu, vom avea mult de lucru, dar sunt sigur că vom reuși. Trebuie să fim, în continuare, o echipă. Avem nevoie de organizare, de disciplină, trebuie să fim o «armată» care acționează unitar. Forța noastră vine din forța fiecăruia, reunită. Nu vom putea trece peste perioada grea, de opoziție, decât dacă vom fi conștienți că nimeni și nimic nu ne poate dezbina.

O analiză obiectivă a greșelilor PNL

Hubert Thuma a făcut, în continuare, o radiografie obiectivă și pertinentă a greșelilor PNL din campania electorală, care au dus la o înfrângere dureroasă în alegerile din decembrie 2016. „(…) În acest moment, PNL este într-o etapă de reconfigurare. Am fost la 40%, dar am pierdut procent după procent. (…) Am pierdut pe mâna noastră și nu trebuie să ne ascundem! Noi, liberalii, nu am vorbit despre economie. Nu am vorbit despre ce putem face ca oamenii să trăiască mai bine. Nu am vorbit despre soluții liberale și am lăsat PSD să defileze singur. Ei au prezentat un program de guvernare, noi am vorbit despre un premier care stătea în birou, în timp ce Dîncu mai dădea niște bani primarilor PSD. Toate aceste lucruri trebuie să fie o lecție învățată, pe care nu mai trebuie să le repetăm. Trebuie să le spunem oamenilor că avem soluții la problemele lor. Trebuie să le arătăm că acolo unde sunt primari liberali, localitățile se dezvoltă. (…) Primarii liberali știu să aducă plusvaloare, știu să construiască, să «guverneze» în folosul cetățenilor. (…) Nu putem lăsa primarii să fie precum o frunză-n vânt! Dacă un primar semnează o hârtie pe care și-au pus semnătura departamentele de specialitate, el poate fi acuzat de abuz în serviciu, chiar dacă nu a comis nicio ilegalitate! Până își va dovedi în instanță nevinovăția, el va pierde tot: funcție, mandat primărie, imagine. Aceste lucruri trebuie îndreptate prin lege, (…) iar PNL trebuie să aibă forța necesară să îndrepte aceste lucruri. PNL trebuie să fie partidul curajos care se bate pentru un stat de drept cu instituții ce lucrează în folosul oamenilor. Statul trebuie să fie partenerul cetățenilor și nu «șeful» care mai aruncă, din când în când, niște ajutoare bănești”, a apreciat Hubert Thuma.