La propriu, putem spune. Din cei 209 de producători de tomate din Ilfov care s-au înscris în programul de stimulare a producției de roșii autohtone, primii doi fermieri care au început deja să-și valorifice pe piață recolta sunt din Vidra. Miercuri, 10 mai, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Ilfov, instituție care gestionează acest proiect, au fost prezenți la Vidra pentru a-i consilia pe cei doi gospodari vidreni cu privire la ceea ce au de făcut pentru ca totul să se desfășoare în condiții optime.

Articol apărut în nr. 351 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

roșii de solar

Și pentru că directorul DAJ Ilfov, Georgiana Ene, ne-a invitat să participăm la această vizită, ne‑am alăturat pentru a afla cum decurge acest program la Vidra. Primul popas l-am făcut la Gheorghe Antonescu, cel pe care eu l-aș considera campion pe județ, pentru că a fost primul din județul Ilfov care, pe data de 28 aprilie, a cules primele 157 de kilograme de tomate. Mulți ar zice, așa cum se speculează în media, că roșiile astea timpurii ar fi „forțate” cu cine știe ce substanțe chimice. Ei bine, marele „secret” al acestei performanțe este cu totul altul: deși vremea a fost vitregă în această primăvară pentru cei care cultivă roșii în solar, Gheorghe Antonescu nu a avut probleme, pentru că a fost prevăzător. El a achi­ziționat o instalație de căldură performantă, iar plantele, sădite de timpuriu, nu au avut de suferit de pe urma capriciilor vremii. „Anul trecut, am făcut investiții enorme, de circa 150.000 de lei. Anul ăsta, am încălzit solarele zi și noapte, pentru au fost perioade friguroase când am folosit instalația de încălzire și în timpul zilei. Cu programul ăsta sper să scot și eu banii dați pe sursa de căldură”, ne spune omul.

Tomate „bio” sută la sută!

Anul acesta, gospodarul nostru a cultivat roșii pe o suprafață de 1.500 de mp., în cele două solare pe care le are. Roșiile culese, aproape 1.100 de kilograme, până în ziua în care l-am vizitat, le-a vândut deja la piață, la Domenii. Acolo are clienți care îl cunosc și așteptă cu nerăbdare prima recoltă, pentru că știu și apreciază gustul deosebit al roșiilor lui Gheorghe Antonescu. Și asta, pentru că el nu face rabat de la calitate. Folosește soiuri bune, nu aplică pesticide împotriva dăunătorilor și ca îngășământ folosește numai gunoi de grajd. Astfel că roșiile sale, pe lângă că sunt gustoase, sunt și foarte sănătoase, pentru că nu conțin substanțe nocive pentru combaterea dăunătorilor sau îngrășăminte artificiale. Și, ca să-mi demonstreze că-mi spune adevărul, îmi arată un recipient de plastic. Acolo, îmi spune el, se află o specie de insecte vii (Nesidicoris tenuis – n.r.) – ouă și larve – care nu atacă plantele și se hrănesc cu ouăle și larvele dăunătorilor acestora. De asemenea, polenizare, este făcută natural, prin intermediul bondarilor aduși din Olanda, „fără stimulente și alte chestii din astea”, ne mai spune fermierul. Așadar, ferite de „chimicale” toxice, roșiile lui Gheorghe Antonescu, sunt de o calitate deosebită. Ca să-mi dovedească, ia o roșie, o taie pe o farfurie și o sărează. Gust, și gura mi se umple de o savoare deosebită, care mi-aduce aminte de roșiile din grădina bunicii, de la Glina. Îmi spune că folosește doi hibrizi extratimpurii – „Precos” și „Paris” – de pro­veniență bulgărească. A încercat și două soiuri românești – „Sultana” și „Siriana” – dar nu a avut succes pe piață cu ele. Pe an, scoate două recolte. Gheorghe Antonescu estimează că, în acest an, va reuși să culeagă roșii până, undeva, prin luna decembrie! Apoi, va lăsa pământul „să se odihnească”, pentru ca, în februarie, să înființeze o altă cultură.

Direcția Agricolă urmărește întreaga activitate

Prin Programul „Tomata”, fermierii pot obține o subvenție de 3.000 de euro timp de 5 ani, începând cu 2017, cu condiția să cultive 1.000 mp de suprafață protejată – sere sau solare – și să comercializeze o cantitate de 2.000 kg de roșii, până la data de 27 decembrie a anului respectiv. „Specialiștii DAJ Ilfov efectuează inspecții atât la înființarea culturii, cât și la rodire, dar și la momentul în care se iese pe piață. Fermierii fac dovada comercializării tomatelor fie cu filele din carnetul de producător, vizate de administratorul piețelor, fie cu facturi sau chitanțe eliberate de persoane juridice sau fizice care achi­ziționează producția în sistem en gros. Ar fi bine ca, atunci când se intră în piață, șeful acesteia să se implice și să-i confirme pe carnetul respectiv faptul că acesta a venit cu o cantitate anume de tomate. Este bine să existe o astfel de autoritate care să verifice și să confirme cantitatea de legume comercializată. Am primit plângeri de la fermieri care spun că cei care cumpără en gros, persoane juridice sau fizice, refuză să-și pună ștampila și semnătura pe carnetul de producător, pentru că nu vor să fiscalizeze această marfă. Acest fapt creează mari probleme producătorului, care trebuie să muncească și să vândă de două ori mai mult, pentru a scoate cantitatea de 2 tone”, spune directorul DAJ, Georgiana Ene.

Cantitățile vândute trebuie specificate zilnic, în carnetul de producător

Cel de-al doilea producător „fruntaș” din Vidra este Constantin Nedelcu. El a cules primele roșii – 200 kg – pe data de 8 mai. L-am vizitat, împreună cu directorul DAJ, Georgiana Ene. Nea Constantin era în solar și culegea de zor roșii, ajutat de ginerele său, Adrian Cernicenco. Apoi, le aranja, cu grijă, în lăzi de carton. „Mai am în pârg cel puțin o tonă, am de unde să scot întreaga cantitate cerută. Cu banii primiți, am de gând să cumpăr un sistem de încălzire nou și performant. Costă 6.000 de euro, da’ mai pun și de la mine!”, ne spune Adrian, mândru. „N-o să mai fie nevoie să stau toată noaptea să bag în foc, la soba asta veche! De la 12 noaptea până dimineața, am consumat și o tonă de lemne! I‑am auzit și pe vecini că vor să-și facă instalație de încălzire, cu subvenția asta”, adaugă el.

Georgiana Ene le-a explicat că, odată ajunși cu roșiile la vânzare în piață, ei trebuie să aibă  grijă să specifice în car­­­­netul de producător cantitățile vândute și să‑i solicite responsabilului pie­­­­ții ștampilarea acestor specificații. „Este foarte important să cereți aceasta, pentru că înscrisurile acelea vor constitui documentele prin care dvs. veți dovedi că ați comercializat cantitățile respective de tomate, până la cantitatea totală de 2.000 de kilograme, pentru care veți primi subvenția de 3.000 de euro. Este foarte important să dețineți documentele care să ateste cantitățile vândute atât persoanelor juridice, cât și celor fizice! Puteți accesa și bani de la AFIR, pentru construcția sau modernizarea solarelor. Noi vă putem ajuta cu întocmirea proiectelor”, le-a explicat directorul DAJ Ilfov.

Așadar, după toate sem­nalele, Programul „Tomata” dă semne că ar fi pornit cu dreptul. Spre binele nostru, al consumatorilor, care aș­teptăm cu nerăbdare roșiile românești zemoase și gustoase pe care ni le dorim noi, românii.