Că acest eveniment e unul foarte important pentru cicliștii din România și, uneori, chiar din alte țări, nu mai e un secret pentru nimeni. În dimineața zilei de sâmbătă, 10 iunie, la ora 9:30, primarul orașului, Silviu Gheorghe a dat primul start, avându-l în stânga sa pe veteranul campion de necontestat al acestui sport – Mircea Romașcanu. Bineînțeles că erau aliniate pentru plecarea în cursă, grupele de copii cu vârste între 6 – 8 ani, fete și băieți. Momentul a fost așteptat cu nerăbdare și vădită emoție, iar cei 500 de metri, obligatoriu de parcurs, nu le-a dat de furcă vajnicilor aspiranți la titlul de campion. Desigur, suporterii lor – părinți, bunici, prieteni – le-au alimentat din plin dorința izbânzii.

Articol apărut în nr. 355 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

otopeni

Tot ce a urmat a venit să confirme faptul că educația sportivă, întrecerile și mișcarea în aer liber le oferă șansa dobândirii mentalității de învingător. Ea este esențială, indiferent de anii pe care i-ai avea, dar mai ales la vârstele copilăriei.

Un record de participare

La această a IV-a ediție a Cupei orașului Otopeni „Mircea Romaș­canu”, listele de înscrieri au consemnat prezența a 482 de competitori, de toate vârstele. Cătălin Cîrnu, comentator al Radio România Actualități, a onorat serviciile de prezentare a tuturor etapelor competiției, de la microfonul stației de amplificare. El a anunțat că acest număr mare al concurenților reprezintă unul dintre recordurile  ediției, comparativ cu anii trecuți.

Participanții la etapele concursului au fost împărțiți în 21 de categorii, pornite de la copii între 6 și 8 ani, până la seniori, veterani de peste 60 de ani, după cum veți vedea. O grupă specială au constituit-o amatorii de curse de off-road mai mult sau mai puțin aventuros, dar cu biciclete special construite pentru acest gen de deplasare.

Convingeri ale primarului din Otopeni

În câteva momente de ră­gaz,  Silviu Gheor­ghe, primarul orașului, a afir­mat: „E ediția unui eveniment  competițional devenit acum o tradiție. Și am observat că, de fiecare dată de câte ori ne apropiem de finalul lui,  constatăm un lucru important. Acela că participarea concetățenilor noștri e tot mai numeroasă.  Dar și a multor altora, veniți cu plăcere să intre în confruntări sportive. Ne bucură enorm, că un număr important de concurenți îl constituie mai ales copiii. Băieți și fetițe, de toate vârstele. Toți vin cu același gând, al cuceririi trofeelor de campioni.

Competiția noastră mai întrunește un argument important. Acela că poartă numele  celui mai bun ciclist al României, Mircea Romașcanu, care s-a născut aici și locuiește de atâția ani în orașul nostru. E o onoare pentru noi toți și, iată, o punem în valoare, cum putem mai bine.

Adunăm și alte elemente de esență, rostuindu-le structura și sem­nificația. În primul rând, le dăm prilejul oamenilor să fie împreună și să se apropie unii de alții. Apoi îi poftim pe toți copiii la sport și mișcare. Întreținerea sănătății prin dobândirea acestor deprinderi și menținerea unui tonus vital ridicat devin astfel cele mai eficiente și pozitive metode, aflate la îndemâna oricui. E și un model de viață, în care lupta sportivă, spiritul de fair-play și dorința de a învinge cinstit sunt prioritare. Așa se accede la performanța personală sau a echipei, indiferent de statutul social  sau de perioada vârstei la care suntem, la un moment dat.

E locul să remarc și în acest an prezența veteranului Dan Zaharia în concursurile noastre, la vernerabila  vârstă de 71 de ani. Și să reținem că vine la competiția noastră, cu bicicleta, tocmai de la Râmnicu Vâlcea. Sunt cam 180 de km, pe care el îi parcurge în 7-8 ore de pedalat. Acest om chiar e un bun exemplu și un model pentru generațiile mai tinere”, a spus edilul.

Campionul din tinerețe…

Dialogul a continuat câteva minute. Iată în esență ce a adăugat: „Am făcut și eu sport de performanță, o perioadă. Fotbal și tenis de câmp.

Și, între altele, de mulți ani de când conduc primăria orașului, am de­pus eforturi pentru ca oa­menii să înțeleagă că mișcarea în aer liber tre­buie să fie pentru fie­care o normalitate com­portamentală. Iar partici­parea lor de acum la com­petiția noastră, ca și la toate celelalte pe care le-am organizat în orașul nostru, e esențială. De fapt, ea e marele premiu pe termen lung, indiferent de laurii sau cupele pe care ni le-am fi dorit și probabil că le‑au luat alții, înaintea noastră”, a conchis el.

Premiile ediției

Ele au constat în echi­pament sportiv, biciclete pentru campionii fiecărei categorii de vârste, de la cei mici până la cei mari. Obligatorie  a fost sticla de șampanie pentru cei mari, o carateristică a com­petițiilor cicliste, plus bine cunoscutul tricou gal­ben, semn vestimentar al campionilor.

Apoi, s-au acordat  medalii, diplome și plachete. Iar primele trei locuri de pe podium au primit premii în bani, adică, vouchere pentru cumpărături.

Așadar, competiția ciclistă de la Otopeni a devenit o altă emblemă specială a unei tradiții remarcabile.