Vineri, 21 iulie, am avut șansa de a participa la un eveniment deosebit, unic și captivant, primul spectacol de teatru din cadrul microfestivalului FlowerPower Jilava, intitulat „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa”.
Articol apărut în nr. 363 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Piesa e jucată doar de femei, actrițele rome Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, de la trupa de teatru Giuvlipen, alături de Liana Ceterchi. Artistele au reînsuflețit, după 10 ani, povestea Szomnei Grancsa, o adolescentă care s-a spânzurat în 2007, în șura casei părintești. Piesa este inspirată de informațiile care-au apărut în presă despre cazul Szomnei, îmbogățite cu ficțiune.
Spectacole documentare, cu tentă socială
Se spunea despre tânăra adolescentă că fusese primul copil din comunitatea de romi maghiari din satul harghitean Frumoasa care intrase la liceu. Ținută din scurt de tată, însoțită peste tot de o rudă de sex masculin, tânăra încerca să se opună normelor comunității sale închise. Moartea Szomnei a lăsat în urmă multe semne de întrebare și material premium pentru presa senzaționalistă a vremii. Oamenii din jurul ei au căutat explicații, s-au disculpat, s-au autoînvinovățit sau au aruncat vina pe părinții fetei, pe etnia ei, dar nimeni n-a reușit să înțeleagă ce s-a întâmplat. Piesa, în regia lui Mihai Lukacs, ridică mai departe întrebări.
Gestul adolescentei nu poate fi descifrat nici de comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare găsește o explicaţie și o vină. Așa că întrebarea care răzbate din tot spectacolul și la care nimeni nu oferă un răspuns clar, nici măcar victima, este: cine a omorât-o pe Szomna Grancsa? În spatele acestei întrebări sunt introduse mai multe teme, sub formă critică.
„Sunt trei spectacole documentare cu tentă socială clară care își propun să arate o față mai puțin văzută a vieții rome și a comunităților defavorizate în general, aflate într-o legătură oarecum întreruptă cu societatea și cu lucrurile bune. Vorbim despre „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa”, ”Voi n-ați văzut nimic!” și ”Muzeul subiectiv al locuirii”. Prin aceste piese încercăm să ridicăm niște semne de întrebare, să le arătăm. Sperăm că oamenii se vor regăsi prin aceste spectacole. Toate sunt cazuri reale care sunt documentate de artiști și au un factor de schimbare a mentalității majorității referitor la modul în care fiecare privește lucrurile. Am ales Jilava pentru că populația de etnie romă este numeroasă, artiștii sunt romi și am primit imediat sprijinul primarului”, ne-a declarat Nona Șerbănescu, manager al Asociaţiei pentru Promovarea Artelor.
Cultura întâlnește publicul rom la el acasă
În perioada 21 iulie – 6 august 2017, au loc spectacole de teatru și cursuri de artă și cultură pentru comunitatea romă din Jilava. Principalul spațiu de desfășurare al evenimentelor este sediul județean al organizației Partida Romilor, din strada Ungureni nr. 133-135, comuna Jilava.
Ideea unui microfestival de teatru prin intermediul căruia spectacole realizate de artiști profesioniști de etnie romă sau chiar de membri ai comunității rome, cum este cazul spectacolului ”Muzeul subiectiv al locuirii”, să întâlnească publicul rom la el acasă, îi aparține actorului Alex Fifea.
”Pentru noi este un element de noutate pe care îl primim în primul rând cu curiozitate, dar cred că tot ceea ce contribuie la educația noastră, a adulților, a copiilor, este un beneficiu pentru noi. Fiecare gest, fiecare act artistic, ceea ce ține de cultura noastră în general, aduce un beneficiu. Am constatat cu plăcere că toți participanții au fost interesați, au fost foarte atenți la mesajul piesei. Asta înseamnă că le a plăcut și interesul a fost mare și zic eu legitim, câtă vreme se discută despre educația noastră, despre problemele adulților, căsătoriile timpurii, lipsa de educație. Aș zice că e un prim pas să promovăm asemenea spectacole și tipuri de artă care ne ajută pe noi”, ne-a declarat Villiam Oaie, coordonatorul Centrului de Incluziune Socială Jilava.
FlowerPower Jilava este un proiect organizat de PFA Fifea Alexandru Aristide și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, fiind primul microfestival dintr-o serie. Noi microfestivaluri de teatru rom urmează a fi organizate sub diverse formule, începând cu această toamnă, la București sau în alte localități limitrofe, în inima comunităților: în curți, piețe sau chiar pe stradă, oferind publicului acces la producții teatrale diverse.
Fiecare spectacol este urmat de o sesiune de discuții cu artiștii implicați în proiecte, toate evenimentele din microfestival fiind cu intrare liberă.
Parteneri ai proiectului sunt Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, Asociația Florarilor și Comunităților de Romi din România, Partida Romilor Pro Europa Filiala Ilfov, Primăria Comunei Jilava.