De-a lungul timpului, în jurul sărbătorii magice a Crăciunului s-au creat numeroase legende care fac o incursiune fascinantă în viața lui Moș Crăciun. Una dintre acestea este cea a unui bătrân păstor, pe nume  Crăciun, despre care se spune că avea o inimă de „gheață” și pe care l-a schimbat o minune a Pruncului Iisus Hristos.

 

Legenda spune că soția acestui bătrân a aju­tat-o pe Fecioara Maria ­să-L Nască pe Copilul Sfânt, Iisus Hristos, iar când femeia i-a spus lucrul acesta, Moșul s-a înfuriat atât de tare încât, i-a tăiat mâinile. Când Iisus Hristos a vindecat-o, bătrânul a îngenuncheat în fața Lui și a promis ­că-I va vesti Nașterea, an de an. Indiferent ce poveste i-ai spune copilului despre Moș Crăciun, Dumnezeu rămâne cel mai bun model de dărnicie. Permite-i copilului tău să învețe de la Dumnezeu generozitatea, bunătatea, răbdarea, iubirea și dăruirea. Se crede că Însuși Dumnezeu Tatăl Creator este Moș Crăciun. El ne-a oferit nouă, oamenilor, darul cel mai de preț. Pe Unicul Său Fiu, să se nască, să crească și să se jertfească pentru mântuirea noastră, pentru a ne curăți de murdăria păcatului și a ne dărui viața eternă. Ce altceva poate fi mai bun și mai frumos?

Doar având o atitudine spirituală îți ajuți copilul să-nțeleagă frumusețea sărbătorii creștine

 În dimineața Crăciunului, după ce vă bucurați din plin de cadourile lăsate de Moșul sub falnicul brad, ­îmbrăcați-vă în haine de sărbătoa­re și mergeți împreună la biserică. Orice ac­țiune spirituală care se potrivește convingerilor și credinței voastre va întări semnificația religioasă a sărbătorii și-l va ajuta pe micuțul tău să înțeleagă treptat – treptat, că aceasta nu este doar Moș Crăciun și o nouă ocazie ca el să primească alte jucării. Depinde foarte mult și de ceea ce-i spui tu despre Crăciun. În funcție de istoricul tău religios și de atitudinea ta spirituală, va înțelege adevăratul motiv de sărbătoare al omenirii. Oricum, trebuie să-i explici că aceasta este ziua cea mai frumoasă din an, deoarece creștinii sărbătoresc Nașterea Pruncului Sfânt, venirea pe lume a Fiului lui Dumnezeu, Cel care a mântuit lumea. Face parte din rolul tău de părinte să-i aduci la cunoștință, începând de la o vârstă de la care poate înțelege, ce înseamnă Crăciunul. Colindele cântate duios de corul bisericesc îl vor introduce mai ușor în atmosfera de sărbătoare. Poate i-ar fi și mai lesne de înțeles dacă i-ai citi o carte despre fascinanta poveste a Crăciunului.