Curtea de Apel București s-a pronunțat vineri, 2 martie, asupra cererii Federației Române de Fotbal cu privire la obligarea Ministerului Tineretului și Sportului la emiterea avizului prevăzut pe Legea Educației Fizice și Sportului pentru modificările aduse Statutului FRF prin Adunarea Generală din 27.05.2017.

Instanța a admis prin hotârâre judecătorească solicitarea FRF, însă acest lucru nu îl va împiedica pe Ionuţ Lupescu să candideze la alegerile din 18 aprilie.

Ionuţ Lupescu a dat o declarație înainte de anunțarea deciziei Curții de Apel București care, de altfel, nu este definitivă, Ministerul Tineretului și Sportului putând face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Așteptăm, în primul rând, decizia instanţei. Oricare va fi decizia, aceasta nu este definitivă, dacă MTS va face recurs. În orice situaţie, există soluţii. Asigur toţi membrii afiliaţi și publicul larg că voi candida pentru președinția FRF, în ciuda încercărilor procedurale ale Federaţiei de a mă împiedica să fiu pe buletinele de vot, pe 18 aprilie. Actuala conducere a FRF și-ar dori să câștige la masa verde, nu pe teren. Este singurul mod în care poate câștiga alegerile, lucru care nu se va întâmpla. Competiţia se va disputa pe teren și voi fi acolo”, a declarat Ionuţ Lupescu, pentru Digi Sport.

De ce poate candida Lupescu

La Adunarea Generală din 2017, actuala conducere a Federației a schimbat un punct din regulament astfel: „Un candidat poate participa la alegeri doar dacă a îndeplinit un rol activ în cadrul fotbalului asociație (ca jucător sau ca oficial în cadrul FRF/LPF/AJF/AMFB sau structuri sportive) pentru cel puțin 2 ani în ultimii 5 ani anteriori datei la care este propus ca și candidat”. La acel moment, Ministerul Tineretului și Sportului i-a refuzat propunerile, dar FRF a mers in instanță și a câștigat procesul, primind, pe 2 martie, un aviz favorabil din partea Curții de Apel București, pentru modificarea statului. În aceste condiții, acum FRF e obligată să meargă la Tribunalul București pentru a-și aviza statutul.

Dar cum până pe 18 aprilie, data alegerilor pentru funcţia de președinte al FRF, nu va exista o sentinţă definitivă, Ionuţ Lupescu nu are nicio problemă să candideze. Pentru că în vigoare este un statut care îi dă acest drept. Iar dacă va câștiga, Lupescu va rămâne în funcţie, deoarece chiar dacă sentinţa definitivă va rămâne cea de acum, ea nu se va aplica retroactiv, ci pentru următoarele alegeri.

Dacă noul statut al FRF ar fi intrat în vigoare până la data alegerilor, Ionuţ Lupescu nu ar fi putut candida, deoarece nu a activat în ultimii cinci ani în nicio structură din fotbalul românesc.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.392