Se știe că, de la 1 ianuarie, România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, președinție pe care o va exercita timp de șase luni, mai exact până la data de 30 iunie. La primul mandat al țării noastre la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, membrii reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă Uniunea Europeană s-au rugat pentru înțelepciunea și pacea tuturor celor care vor coordona președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 434, ediția print

Pe lângă rugăciunile pe care le-au făcut în mod frecvent în ultimele zile ale anului trecut, clericii au înălțat rugăciuni la Ceruri și pentru guvernanții noștri pe mâinile cărora se află cel mai important proiect al României de la aderarea la Uniunea Europeană. Într-o postare pe Twitter, preoții I-au cerut lui Dumnezeu să insufle în inimile demnitarilor cele bune, ca prin îndeplinirea cu credință a îndatoririlor lor să ne trăim viețile cu pace și liniște în Europa noastră iubită, informează Basilica.ro. Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile Uniunii Europene a fost înființată în 2005 și a devenit operațională în 2007. Potrivit aceleiași surse, obiectivele principale ale reprezentanței sunt:

- monitorizarea politicilor și activităților instituțiilor europene în domenii de interes deosebit pentru Biserica Ortodoxă Română, politici sociale, educaționale, de mediu, drepturile omului, bioetică etc.;

- informarea Bisericii Ortodoxe Române și cetățenilor cu privire la activitățile, politicile și proiectele UE;

- asigurarea unei comunicări eficiente, promovării și dezvoltării dialogului dintre Biserica noastră și instituțiile europene;

- aducerea unei contribuții deosebite la construcția europeană.

Reprezentanța ­este condusă de Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, în calitate de președinte și de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, vicepreședinte. Părintele Sorin Șelaru este directorul instituției, iar părintele George Vâlcu, secretar.