Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei mai mari binefăcători ai oamenilor dintre toți sfinții îngeri, s-au bucurat de o cinstire deosebită, vineri, pe 8 noiembrie, în Parohia Gruiu. Sub coordonarea părintelui Mircea Ioniță, toți preoții din comună și din zonele învecinate au avut inimile Sus, Sus de tot, către îngerii buni care ocrotesc întreg ținutul, și au sărbătorit în chip minunat toate cetele îngerești ce nu s-au despărțit nicicând de Bunul Dumnezeu. Și de data aceasta, în fruntea credincioșilor s-au aflat primarul Ion Samoilă și viceprimarul George Ghiulea.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 476

Cu o istorie deosebit de bogată, comuna Gruiu, situată pe malul Lacului Snagov, oferă un cadru feeric, de poveste. Și totuși, cel mai bine, se distinge prin lăcașele de cult care se ridică semețe, afișând o arhitectură deosebită și în interiorul cărora se găsesc picturile vechi, originale care redau scene biblice, de o frumusețe inegalabilă. Unice și cu un trecut istoric fabulos, presărat cu numeroase întâmplări miraculoase, bisericile de aici sunt și pentru noi, echipa Jurnalului de Ilfov, un popas de suflet pe care îl facem adesea în drumul nostru spre mântuire. Așa se face că vineri, pe 8 noiembrie, în zi de mare sărbătoare creștină, am revenit cu mare bucurie în biserica Parohiei Gruiu. Lăcașul sfânt, care a fost păstorit ani de zile cu multă dragoste de părintele Mircea Ioniță, s-a dovedit, încă o dată, a fi locul cel mai potrivit pentru a regăsi frumusețea și puritatea din noi. Într-o atmosferă caldă și primitoare, un sobor de preoți condus de fostul preot paroh ­ne-a îndemnat, ­printr-o slujbă deosebit de frumoasă, la săvârșirea faptelor bune, la curățirea și înnoirea sufletului.

Slujba, o călătorie spre smerenie  

Cu harul lor, prin rugăciunile mântuitoare și cântările sacre mângâietoare, preoții ne-au purtat într-o călătorie binecuvântată spre smerenie și apropiere de Dumnezeu și de îngerii Săi buni. Credincioși de toate vârstele, mai mult sau mai puțin împovărați de greutăți, au ascultat cu evlavie slujba și s-au rugat împreună cu noi, cerând iertare de la Dumnezeu și mulțumind Sfinților Arhangheli pentru toate darurile spirituale atât de valoroase de care s-au bucurat de-a lungul timpului. Ca o surpriză duhovnicească, la finalul rânduielilor bisericești, fostul preot paroh a împărțit masa Frățească împreună cu toți cei ce au asistat la slujba de hram. Ziua tuturor îngerilor buni, petrecută în mijlocul familiei duhovnicești din comuna Gruiu, a fost una cu adevărat specială. Ca un înger ce luminează sufletele credincioșilor, părintele Mircea Ioniță a adus dragostea lui Dumnezeu în lumea noastră, a celor însetați de iubire, liniște și armonie. Le mulțumim din suflet oamenilor frumoși la suflet și la chip pe care i-am întâlnit aici și care ne-au făcut să simțim că deja facem parte din mica familie a bisericii și ­ne-au ajutat să gustăm din plin din mireasma darului mântuirii!

La mulți și luminoși ani, părinte Mircea Mihai! 

Fiind o sărbătoare a dragostei și a bucuriei, clericii și credincioșii care și-au sărbătorit onomastica de Sfinții Mihail și Gavriil au fost felicitați, în cadru festiv, religios. Printre aceștia s-a aflat și părintele Mircea Ioniță, numit și Mihai, căruia, cu prilejul acestei frumoase cinstiri, îi adresăm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, alese urări de sănătate, bucurie și ajutor în toate, de la Bunul Dumnezeu! La mulți și luminoși ani, părinte Mircea Mihai!

“Îi iubim pe preoții noștri. Părintele Mircea Ioniță este un preot înzestrat cu darul blândeții și un duhovnic apreciat de credincioși. Îl iubim și îi muțumim că atâția ani a făcut parte din familia noastră duhovnicească, slujind cu credință, în iubire de Dumnezeu și de oameni. Părintele Mircea a reușit întotdeauna să sădească în sufletele credincioșilor, virtuțile creștine cele mai de preț: credința, dragostea Divină, nădejdea, milostenia și smerenia, care sunt ca o poartă deschisă spre împlinirea și viața veșnică. El nu a lăsat soarta oamenilor la voia întâmplării și s-a implicat foarte mult în viața comunității. Îi mulțumim Cerului că ne-a dăruit numai preoți minunați! Avem o colaborare foarte bună cu toți preoții din comuna noastră, cu Biserica, în general. Și cum noi găsim întotdeauna sprijin în Biserică, încercăm, atât cât putem, să sprijinim și noi Biserica. Pentru că preoții mențin comunitatea unită, am fost alături de preoți tot timpul și îi asigurăm de tot sprijinul nostru și pe viitor”, ne-a spus Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu. Părintele Mircea a fost considerat de mulți credincioși un înger păzitor. Și asta pentru că, în cuprinsul parohiei sale, sunt oameni care trăiesc mai bine datorită lui.

“Fără părintele Mircea, viața comunității ar fi fost mai săracă. Nu întâlnești prea des un om cu atâta chemare spre ajutorarea oamenilor sărmani. Dânsul face cu adevărat minuni”, spun unii credincioși. De altfel, fostul paroh al Parohiei Gruiu este unul dintre preoții care nu contenește să ajute oamenii să renască și să crească duhovnicește. De-a lungul timpului, cu ajutorul său, mulți localnici și-au găsit nu numai liniștea sufletească, ci și puterea de a face față greutăților vieții. După putințe, părintele Mircea, ajutat de părintele Adrian Ioniță, a desfășurat acțiuni de ajutorare a familiilor nevoiașe. S-a întâlnit cu oamenii la biserică, le-a ascultat suferințele sufletești și a încearcat să găsească soluții pentru problemele lor financiare și materiale. Din agoniseala sa și a parohiei, părintele a ajutat pe fiecare, după nevoi. Bolnavilor le-a cumpărat medicamente, elevilor sărmani le-a dat îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite pentru a-și continua studiile ș.a.m.d.

“Iubiți credincioși, sunt legat sufletește de dumneavoastră și de biserica aceasta. Dragostea și rugăciunile dumneavoastră m-au ținut aici, în biserica de la Gruiu, pentru că acestea, pentru mine, au fost cu adevărat izvor de întărire sufletească. V-am simțit aproape de mine și de Biserică în tot acest timp petrecut aici și vă mulțumesc profund pentru asta! Mulțumim preoților și credincioșilor care ni s-au alăturat în rugăciune și au înmulțit bucuria acestei sărbători! Ziua de 8 noiembrie a fiecărui an bisericesc este una de mare bucurie pentru parohia aceasta, pentru că îi are pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ca ocrotitori ai Bisericii parohiale și a întregii comunități a satului Gruiu. Ca în fiecare an, ne-am ostenit, atât cât a îngăduit Dumnezeu, ca această zi să fie cu totul specială. Anul acesta am avut parte de o adevărată desfătare duhovnicească, deoarece, la strană, Corul Radio ne-a încântat cu o interpretare cu adevărat îngerească a muzicii bizantine liturgice. Am avut, de asemenea, bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe domnul primar, care a fost alături de noi la toate evenimentele importante și s-a îngrijit de buna desfășurare a hramului și pe domnul viceprimar, George Ghiulea. Amândurora le mulțumesc pentru faptul că au venit în întâmpinarea nevoilor noastre ori de câte ori a fost cazul! Tuturor vă doresc ca Sfinții Arhangheli să vă iubească, să vă ocrotească și să reverse peste dumneavoastră toate darurile lor bogate! Să fiți asemenea îngerilor sărbătoriți: vestitori de veste bună, pace, liniște, iubire și împlinire”, a spus părintele Mircea Ioniță, fostul paroh al Parohiei Gruiu.