Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a infecţiei

Ministerul Sănătății a declarat oficial joi, 6 februarie, epidemie de gripă în România după ce Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că în ultima săptămână de supraveghere și monitorizare s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat. Peste 7.000 de cazuri de gripă clinică au fost raportate în întreaga țară în perioada 27 ianuarie-2 februarie, un număr dublu de cazuri comparativ cu săptămâna precedentă.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 488, ediția print

Specialiștii Ministerului Sănătății recomandă populației să respecte regulile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru tuse și strănut), odihnă suficientă, mișcare și o alimentație bogată în fructe și legume. Aceștia pun însă, accent pe vaccinarea antigripală, aceasta fiind cea mai eficientă metodă de prevenție a infecției. “De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei. Se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Cine poate face vaccinul gratuit?

Ministerul Sănătății derulează, așadar, și anul acesta campania de vaccinare antigripală. Dozele de vaccin au ajuns la Direcțiile Județene de Sănătate Publică de unde au fost distribuite către medicii de familie care fac imunizarea populației în propriile cabinete. Prioritate la imunizarea gratuită o au persoanele cu un mare risc de îmbolnăvire. “Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și se recomandă tuturor și mai ales celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Aceștia trebuie să solicite vaccinul gratuit”, avertizează specialiștii Ministerului Sănătății.

Nu neglijați imunizarea!  

Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 și 646.000 de decese la nivel mondial, conform unei analize a datelor prelevate din 47 de țări, făcută publică de experți internaționali. Cifra depășește estimările de până acum potrivit cărora între 250.000 și 500.000 de oameni mor anual din cauza gripei sezoniere. „Aceste descoperiri ne amintesc de gravitatea gripei și de faptul că prevenirea acesteia ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel mondial‘‘, a subliniat, într-o declarație Joe Bresee, director asociat pentru sănătate globală în cadrul Diviziei pentru Gripă a Centrului de control și prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite, coautor al studiului. Așadar, este indicat să mergem la medicul de familie pentru imunizare! Chiar dacă vom face boala, vom fi feriți de complicațiile care pot cauza decesul.