O serie de vitamine ne ajută să ținem gripa și răceala la distanță sau să scurtăm durata simptomatologiei. Este de preferat să le luăm din alimentație dar, dacă nu pot fi absorbite cu ușurință de organism, putem apela și la suplimente, însă numai după consultul medicului. Iată ce vitamine nu trebuie să ne lipsească, așadar, pentru a preveni sau trata gripa și răceala!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 488, ediția print

Vitamina C

Potrivit studiilor, o doză de până la opt grame administrată zilnic scurtează perioada de boală cu circa trei-patru zile. Citricele (lămâi, portocale, lime, grapefruit, pomelo), ardeiul, roșiile, pătrunjelul, cartofii, varza și conopida sunt doar câteva surse naturale de Vitamina C.

Vitamina D

Cele mai recente cercetări realizate de oamenii de știință certifică faptul că, atunci când organismul primește suficientă vitamina D, se îmbunătătește imunitatea și se obține o protecție mai bună împotriva gripei și răcelii. Vitamina D are un rol important în lupta împotriva infecțiilor căilor respiratorii, distrugând virusurile. Lactatele, merele, nucile, cerealele, ciupercile, ficatul de vită, carnea de porc, gălbenușul de ou, macroul, sardinele și somonul conțin Vitamina D.

Vitaminele E și A

Ambele au proprietăți antioxidante, întărind astfel sistemul imunitar. Se găsesc în cantități optime în fructele și legumele roșii și portocalii, în organe (în special ficat și rinichi), lapte, carne, ouă, ardei gras, varză și spanac.

Vitamina B2

Este important pentru reproducerea celulelor și mai ales a globulelor roșii. O găsim în carne, lactate, fructe uscate și cereale.

Fierul și Zincul luptă împotriva infecțiilor

Fierul și Zincul sunt săruri minerale de care organismul are nevoie pentru a preveni și combate, printre altele, și starea de oboseală, de slăbiciune generală care însoțește gripa sau răceala. Lactatele, carnea de vită, spanacul, dovleacul, fasolea, ficatul, tonul, gălbenușul de ou, cerealele și legumele cu frunze verzi le au în compoziția chimică. Rețineți! Organismul absoarbe mai bine Fierul dacă se administrează și Vitamina C.