Primarul Vasile Cimpoeru și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu

Sensuri giratorii, străzi noi cu sens unic și  pasarele pentru pietoni, pe Șoseaua Alexandriei – DN6, în Bragadiru

Una dintre preocupările administrației locale din Bragadiru are în vedere fluidizarea traficului rutier și siguranța circulației atât pentru autovehicule, cât și pentru cetățeni. În acest scop, au fost proiectate o serie de măsuri menite să rezolve problemele cu care se confruntă în acest moment cetățenii orașului, din acest punct de vedere.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 489

Pentru cei care circulă pe Șoseaua Alexandriei și DN6, spre și dinspre Bragadiru, traficul este un calvar în anumite ore ale zilei, mai ales dimineața și seara. De aici, mulți nervi și zeci de minute petrecute în trafic de către cei care se duc sau se întorc de la serviciu. Mai mult, tot în orele dimineții și cele ale serii, pe străzile laterale din noile cartiere ale orașului care dau în DN6 se formează cozi interminabile de mașini, în încercarea acestora de a pătrunde pe acest drum care leagă Capitala de Bragadiru.

Iată de ce edilii au hotărât să inițieze o serie de proiecte, în colaborare cu Ministerul Transporturilor (MT) și CNAIR, pentru a rezolva această situație.

Despre această iniția­ti­vă a primarului Vasile Cimpoeru și a Consiliului local, care de curând a avut o întâlnire cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu în căutarea de soluții viabile pentru aceste probleme, am aflat amănunte de la edil și de la administratorul public al orașului, Cornelia Feny Tabacu.

Sens giratoriu în dreptul străzii Celofibrei și a fabricii RO STAR

Astfel, primarul ne-a informat despre una dintre soluțiile aprobate deja, care constă în amenajarea unui sens giratoriu în dreptul străzii Celofibrei și a fabricii RO STAR, la kilometrul 8 al DN6.

„Având în vedere cetățenii care locuiesc în zona acestei străzi, în cartierele noi – Cartierul Verde –, se impune construirea acestui sens giratoriu pentru a evita formarea de coloane de mașini până la sensul giratoriu din str. Cristalului, unde aceștia întorc către București. Un alt motiv este că, de obicei seara, atunci când oamenii vin de la muncă, este aglomerație, circulația este foarte greoaie și se blochează pentru cei care merg către Alexandria. Astfel, se stă și câte o jumătate de oră în trafic, pentru a ajunge acasă.

De aceea, în urma discuțiilor avute cu Ministerul Transporturilor, cu domnul secretar de stat Irinel Scrioșteanu și reprezentanții ­CNAIR, a fost luată hotărârea de a se amenaja un sens giratoriu în acea zonă, astfel încât cetățenii care locuiesc acolo să nu mai fie nevoiți să străbată distanța până în Cristalului, pentru ca apoi să se întoarcă spre Capitală”, ne-a explicat primarul Vasile Cimpoeru.

Sensul giratoriu din Cristalului va fi lărgit

Administratorul public ne-a spus că o altă măsură discutată la MT are în vedere lărgirea sensului giratoriu de la Cristalului, așa cum este el cunoscut de cei din Bragadiru. Pentru aceasta, se vor face exproprieri în zonă, de-o parte și de alta a drumului național, iar breteaua care leagă str. Smârdan de sensul giratoriu va fi desființată după ce se va efectua lărgirea.

„Acum, sensul giratoriu se gâtuie pentru că, practic, se intră în el doar pe o bandă și jumătate, nu pe două benzi. În plus, atunci când va fi creată noua stradă care pleacă din str. Diamantului către DN6, Cristalului va deveni o stradă cu sens unic spre cartierele Scandinavia, Fortuna și Ghidigeni. Astfel, cei care vor ieși din aceste cartiere o vor face prin noua arteră, ­intr. Diamantului, care va duce către sensul giratoriu de la Leroy Merlin. În felul acesta, se va evita aglomerația care se produce dimineața și seara, când oamenii pleacă și vin de la serviciu”, ne-a precizat Cornelia Feny Tabacu.

În acest moment, pentru intr. Diamantului terenul a fost achizi­ționat, iar proiectul se află în procedură  de studiu de fezabilitate (SF – n.r.), după care procedura va fi încărcată pe Sistemul Informatic Colaborativ pentru Achiziții Publice (SICAP), iar în ce privește lărgirea sensului giratoriu de la Cristalului și amenajarea sensului de la Celofibrei există, deocamdată, avizul de principiu al MT.

„Procedura noi o vrem cât mai repede și cât mai urgentă, ca să reușim aceasta până la sfârșitul anului pentru sensurile giratorii de la Cristalului și Celofibrei. Din discuțiile avute cu dl. Scrioșteanu am înțeles că ei doresc să urgenteze proiectele, fiindcă bani sunt și se poate da drumul la lucrări, iar noi sperăm că nu vor exista contestații la SF și la licitații”, a subliniat primarul Vasile Cimpoeru.

Bretea adiacentă la pasajul de pe Centură

Totodată, la Ministerul Transporturilor a mai fost luată în discuție o altă măsură care are în vedere ca, odată cu lărgirea șoselei de Centură a Capitalei, să se realizeze și o bretea adiacentă, la pasajul din Bragadiru, pe lângă firma ­EXALCO. Breteaua va urca către București pe partea dreaptă a pasajului, dar va asigura și accesul direct dinspre Bragadiru către șoseaua de Centură.

„Din cauză că nu există decât o singură bretea de acces, traficul din și înspre Centură este îngreunat și s-au produs multe accidente în acea zonă. Discuțiile despre acest proiect au fost inițiate anul trecut, în primăvară, apoi au fost reluate în luna septembrie, iar acum, având în vedere că s-au lansat procedurile de expropriere pentru lărgirea șoselei de Centură, urmează să intre în analiză și preluarea execuției bretelei, pentru a fi o lucrare unitară și să nu mai fie nevoie să începem alte lucrări în acest scop, ulterior”, ne-a mai precizat primarul.